Preskočite na glavni sadržaj

'Antigona' i 'Moć sudbine' najbolje predstave HNK Ivana pl. Zajca

Najboljom dramskom predstavom HNK Ivana pl. Zajca u protekloj kazališnoj sezoni na jučerašnjoj svečanosti proglašena je 'Antigona' u izvedbi ansambla Talijanske drame, a najboljim opernim ostvarenjem u prošle dvije sezone 'La forza del destino (Moć sudbine)' Giuseppea Verdija.
vrijeme: 17.12.2012.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr/

'Antigonu', nastalu po motivima Sofoklove tragedije i tekstova drugih autora koji su se bavili tom temom, režirao je Ozren Prohić, a po ocjeni prosudbene komisije ova je predstava primjer aktualnih tendencija drukčijeg, modernog čitanja klasične književnosti. Ujednačenost dramaturških intervencija, redateljskog promišljanja, scenografskog rješenja i glumačke igre rezultirala je smislenom strukturom u kojoj valja tražiti njezine vrijednosti, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Opera 'La forza del destino', izvedena u režiji Ozrena Prohića i pod dirigentskom palicom Nade Matošević, nagrađena je zbog uspješno ostvarenog sklada glazbene i scenske sastavnice, u kojem su solisti, zbor i orkestar ostvarili jako visoke domete te potvrdili već postignutu višu umjetničku razinu, navodi se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju dramsku predstavu nosi ime Đure Rošića, prvog intendanta riječkoga HNK, a nagrada za operu ime skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula.

Nagradu 'Zlata Nikolić' za najbolju žensku ulogu dobila je Olivera Baljak za ulogu Depresije u predstavi 'Dabogda te majka rodila' po romanu Vedrane Rudan, a nagrada za najbolju mušku ulogu nije dodijeljena jer, kako je navela prosudbena komisija, u protekloj sezoni nijedna muška uloga nije dostatno došla do izražaja.

Najbolja ženska uloga u operi je uloga Manon Lascaut Vedrane Šimić u istoimenoj operi Giacoma Puccinija i uloga Donne Leonore u 'La forza del destino'. Ozren Bilušić dobio je nagradu za najbolju mušku opernu ulogu i to za Fra Melitonea u 'La forza del destino'.

Posebno priznanje u dramskom programu dobila je glumica Biljana Torić za ulogu Želje u predstavi 'Dabogda te majka rodila', a u opernom Kristina Kolar za nastup u 'La forza del destino', Dalibor Laginja za scenografiju 'Šume Striborove' te Juraj Žigman za kostimografiju u istoj predstavi.

Dalibor Laginja odbio je primiti nagradu navevši da njegov potez nema veze s ovim HNK s kojim je, kako je rekao, u izuzetnim odnosima. No, istaknuo je, već prije je odlučio da neće primati nagrade koje nisu novčane a ova je, naglasio je, jedina od tada dodijeljenih za koju se ne dobiva novac.

Nagrade za dramski program dodjeljuju se svake, a za operni svake druge godine.

U prosudenoj komisiji bili su novinar Bruno Bontempo, profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci Adriana Car Mihec, novinarka i kritičarka Svjetlana Hribar, asistentica na Filozofskom fakultetu Iva Rosanda Žigo i urednik na Hrvatskom radiju Davor Schopf. (Hina)