Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor sa Đorđem Balmazovićem (Grupa Škart)

U organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka i udruge Drugo more, u petak, 7. prosinca, u 12 sati, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, održava se razgovor sa Đorđem Balmazovićem iz grupe Škart.
vrijeme: 07.12.2012. 12,00
mjesto: Rijeka; Akademija primijenjenih umjetnosti, Slavka Krautzeka bb
Razgovor ćemo voditi na temu odnosa umjetničkog svijeta i publike. Umjetnički svijet je danas organiziran putem estetičke teorije i umjetničkih konvencija, organizacija i institucija koje reguliraju međusobne odnose različitih subjekata, ali ostaje otvoreno pitanje koliko su tzv. obični ljudi pozvani u svijet umjetnosti. Grupa Škart se u svom radu koncentrira upravo na te obične ljude uvlačeći ih u umjetnički svijet različitim postupcima. Njihovo uvjerenje kako svi imaju potencijala za umjetnički izričaj stvorilo je u proteklih 10-tak i više godina neke od najzanimljivijih kolaborativnih umjetničkih projekata u Europi.

Škart su 1990. osnovali Dragan Protić i Đorđe Balmazović u napuštenom grafičkom ateljeu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao produkt svađa / dijaloga dviju osoba. Kombinirajući razna iskustva: poeziju, grafički dizajn, arhitekturu, performans, društveni angažman, Škart je razvio lokalnu strategiju uličnih samizdat /samodat akcija.
Od svog osnutka 1990. godine, umjetnička grupa Škart je imala niz samostalnih izložbi, sudjelovali su na brojnim grupnim izložbama diljem cijelog svijeta, više puta su nagrađivani na različitim festivalima. U nizu njihovih uspješnih projekata treba istaknuti da su predstavljali Srbiju na 12. Venecijanskom bijenalu arhitekture, 2010. godine s projektom 'Klackalište – poligon neravnoteže'.