Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera scenskog kolaža - Sve ostalo je glazba

Nakon uspješne premijere u Dubrovniku, u petak, 7. prosinca 2012. godine, s početkom u 19 sati, u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji, na rasporedu je zagrebačka premijera scenskog kolaža 'Sve ostalo je glazba'. Ulaz na ovu glazbenu predstavu je besplatan.
vrijeme: 07.12.2012. u 19 sati
mjesto: Zagreb, Hrvatska Paneuropska unija, Jurišićeva 1a/I
url: http://www.sveostalojeglazba.com
 
Glazbena predstava 'Sve ostalo je glazba', u organizaciji istoimene udruge iz Dubrovnika, zamišljen je kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti. Iako je glazba univerzalna i nadilazi jezičnu komunikaciju, o njoj je ponekad potrebno progovoriti pa program ovoga scenskog kolaža tematizira razdoblje 18. stoljeća, kroz likove i djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija i Silviusa Leopolda Weissa. Oni se susreću u imaginarnom prostoru između sadašnjeg vremena i pseudopovijesne zabave u 18. st. Izvedbom se ovi skladatelji oživljavaju i dolaze u izravnu komunikaciju s pijanisticom i gitaristom, a lik čistačice koja je okružena glazbom koja ju fascinira zapravo donosi cilj izvedbe – dokaz kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako tzv. ozbiljna glazba s vremenom ne gubi  ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja publike i izvođača u njoj. 
 
Izvedbu je režirala, te u njoj i glumi, mlada zagrebačka kazališna redateljica Frana Marija Vranković, a pijanistica i gitarist su Ivana Jelača i Damjan Bučić, koji u izvedbi interpretiraju djela spomenutih kompozitora.
 
Iako se pet kompozicija s programa izvode koncertno, ova je glazbeno-scenska forma nazvana scenskim kolažem jer je riječ o različitim scenskim dosjetkama ujedinjenim pod istim dramaturškim lukom. 
 
Tekst: Frana Marija Vranković, Ivana Jelača
Režija: Frana Marija Vranković
Igraju: Pijanistica: Ivana Jelača
Gitarist: Damjan Bučić
Čistačica, Mozart, Bach, Scarlatti, Weiss: Frana Marija Vranković