Preskočite na glavni sadržaj

Mladen Stilinović: Nula iz vladanja

Mladen Stilinović: Nula iz vladanja
U petak, 30. studenog, s početkom u 19 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, otvara se retrospektivna izložba Mladena Stilinovića  - 'Nula iz vladanja'. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2013.
vrijeme: 30.11.2012.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Mladen Stilinović (Beograd, 1947) pripada generaciji hrvatskih umjetnika koji su umjetničku karijeru započeli početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvan i usuprot umjetničkim i državnim institucijama. Prve je umjetničke radove Stilinović realizirao u formi GEFF-ovskog eksperimentalnog filma. Tada, a posebno u okviru 'Grupe šestorice autora' realizira svoja prva djela konceptualističke prirode.

Svoje aktivnosti usmjerava prema društvenoj stvarnosti, prvenstveno prema njezinoj političkoj dimenziji. U tkivu društva razotkriva aparate moći, ali i pozicije nemoći. Dosljedno se bavi fenomenom jezika kao sredstvom političke, ali i umjetničke manipulacije. Tijekom nekoliko desetljeća Stilinović je nizom akcija, izložbi i autorskih knjiga potvrdio poziciju umjetnika kao aktivnog korektiva stvarnosti koja ga okružuje. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći.

Kao i nekada u komunističkom režimu, tako i danas u globalnom neoliberalno-kapitalističkom, Stilinovićeve teme su naglašeno fokusirane, pronalazi ih doslovno oko sebe, u najbližem okruženju, u novinama, na cesti među običnim ljudima, na mjestima društvene bijede i siromaštva, među umjetnicima... One su Novac, Bol, Vrijeme, Crveno, Bijelo, Lijenost, Eksploatacija, Smrt, Siromaštvo, Crno, Ekonomija... Anarhističkim rječnikom rečeno, Stilinović govori o nedostatku društvene ravnopravnosti, samoorganizacije i pravedne raspodjele, nedostatku načela prema kojem pojedinac može ostvariti svoj maksimum potreba, a da pri tome ne radi na štetu drugih.

Izložba obuhvaća razdoblje od prvih Stilinovićevih filmova s početka sedamdesetih godina među kojima je i provokativna Početnica 1,2,3, iz 1973, preko rane serije fotografija 1. maj 1975. i autoportretom Pjevaj iz 1980. pa do novijih fotografija kao što je Kineska propaganda iz 2001. Među tematskim ciklusima nastalim od osamdesetih do danas, pokazat ćemo kompleksne prostorne instalacije koje uključuju niz ready made djela, kolaža, radova na papiru, a objedinjene su pod nazivima Novac (od 1978) s brojnim kolažima s banknotama; Ekonomija (od 1993) među kojima su Oduzimanje nula i Geometrija kolača; Eksploatacija mrtvih (1984-1990) s desecima radova malog formata instaliranih na radničkoj baraci; Crveno-roza (1973-1981) s Crvenim kruhom, a potom i amblematskim radom Umjetnik koji ne govori engleski nije umjetnik; Bijela odsutnost (od 1990.) s brojnim bijelim radovima; Bol (od 1977) s čuvenim ready made radom Rječnik-bol s petstotinjak listova engleskog pojmovnog rječnika.

Mladen Stilinović jedan je od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
Kustos izložbe: Tihomir Milovac