izložba

Izložba Mirka Ilića u Novom Sadu


vrijeme: 25.10.2011. - 15.11.2011.19,00
mjesto: Novi sad, Srbija; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37
organizator: Muzej savremene umetnosti Vojvodine / Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Izložba 'Mirnodopski radovi - Mirko Ilić', koja predstavlja strip, ilustraciju, dizajn i multimediju, nastale u periodu 1975. – 2011., održava se od 25. listopada do 15. studenog u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Mirko Ilić zainteresiranu publiku vodi kroz izložbu nakon njenog otvaranja, 25. listopada, u 19 sati.

Autor projekta: Miloš Jovanović
Kustosica MSUV: Gordana Nikolić
Kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka: Sabina Salamon

Izložba 'Mirnodopski radovi - Mirko Ilić - retrospektiva: strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975–2011.' umjetnički je događaj koji će publici pružiti priliku da se upozna s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao izuzetne rezultate širom svijeta.

Studio Hammer iz Novog Sada realizira ovaj projekt u koprodukciji s Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, gdje se dio retrospektive nalazi. Izložba ima ideju da apostrofira izuzetno jak socijalni angažman Mirka Ilića, koji je kroz svoje radove nepogrešivo 'potkazivao' probleme suvremenog svijeta, pokušavajući da na svoj način svijet učini miroljubivijim mjestom.

Mirko Ilić je rođen 1956. u Bijeljini. Karijeru je započeo 1975. kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje objavljivati i ilustracije u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Startu i Danasu.

Poslije samo tjedan dana od dolaska u New York,1986, dobiva da napravi naslovnu stranu magazina Time. Pošto je oduvijek radio kao freelancer, mjesto art direktora magazina Time bio mu je prvi stalni posao. Poslije Timea, radi i kao art direktor New York Timesa.

Živi u New Yorku, gdje je vlasnik Mirko Ilić Corp, studija za grafički dizajn, 3D i kompjutersku grafiku i filmske špice. Među njegovim klijentima su, pored ostalih, Washington Post, Wall Street Journal, Sony Music, Nike, Warner Bros.

Mirko Ilić, autor stripa, ilustrator, grafički dizajner i art direktor, i danas pomjera zacrtane granice. Njegovi radovi su dio stalnih postavki u muzejima širom sveta. Predaje dizajn i ilustraciju na postdiplomskim studijama na Cooper Union i School of Visual Arts u New Yorku, i koautor je knjiga 'Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design', 'Handwritten' te 'Design of Dissent'. Njegovi radovi su društveno odgovorni, politički angažirani, govore jezikom koji razumije cijeli svijet. Posljednjih deset godina radio je i u Srbiji (novi vizualni identitet lista Politika, logo fonda dr. Zoran Đinđić, Memorijalni centar Sajmište, itd).

Ovaj dizajnerski superstar prvi put izlaže u Novom Sadu.

(I.P., 24.10.2011)