obavijest

In memoriam: Mirjana Šantak, balerina i glumica lutkarica


vrijeme: 18.10.2011.
mjesto: Vrbovec

U utorak, 18. listopada, umrla je u Vrbovcu pokraj Zagreba, u 81. godini, Mirjana Šantak, balerina, baletna pedagoginja i, možda najznačajnije, glumica lutkarica.

Rođena je 1931. godine u Osijeku i već kao 14-godišnjakinja počela je plesati folklor. Dolaskom poznatog umjetničkog tandema Argene i Dragutina Savina u Osijek, 1948. godine postaje članicom novoutemeljenog Baleta HNK. U trinaest godina haenkaovskog angažmana odigrala je brojne baletne uloge, poput Odaliske u 'Šeherezadi' N. Rimskog-Korsakova, Djevojke u baletu 'Noć na pustoj gori' M.P. Musorgskog, Majke u Bombardellijevu 'Strancu', Smaragde u baletu 'Francesca da Rimini' P. I. Čajkovskog ili Jeline majke u 'Đavlu u selu' F. Lhotke - sve u koreografiji tadašnjeg šefa Baleta Stjepana Suhog.

Godine 1961. Mirjana Šantak prelazi u osječko Dječje kazalište (danas Branka Mihaljevića) u profesionalni lutkarski ansambl, istodobno osnivajući i vodeći Baletni studio. Prva predstava bila joj je 'Zlatni pjetlić' u režiji Marije Kulundžić, da bi ubrzo zabljesnula kao Maška u djelu 'Veseli medvjedići 'Marije Polivanove te osobito Tigriček u istoimenoj lutkarskoj igri Hanne Januszewske i režiji Vladimira Predmerskog.

Za to svoje ostvarenje Mirjana Šantak polučila je Nagradu grada Osijeka 1970. i SLUK-a 1971. Godine 1975. UDUH je nagrađuje za koreografiju igrokaza 'Spomenkin dnevnik' Pavla Blažeka, a Povelju UNIMA-e za prinos lutkarskoj umjetnosti dobila je 1999. godine.

Izvor: Glas Slavonije

(R.P.B., 21.10.2011)