izložba

Ana Vivoda izlaže u Puli


vrijeme: 14.10.2011. - 27.10.2011.20,00
mjesto: Pula; Galerija Milotić, 43. Istarske divizije 10

u Galeriji Milotić u Puli, u petak, 14. listopada s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba Ane Vivode pod nazivom 'Bilježenje tragova'. Izložba ostaje otvorena do 27. listopada.

Transformacije prirode, mijene godišnjih doba, preobražaji organske materije, neke su od preokupacija Ane Vivoda. Umjetnica sagledava procese transformacije i pokušava ih medijatizirati savladavajući različite tehničke postupke medija grafike, svjesna pritom mogućnosti upadanja u zamku mimetičke reprezentacije. Ana Vivoda uvodi nas u mikrokozmos premreženih linija. Tkanje stvoreno linijama otvara diskurzivni prostor djela shvaćenog kao tekst (lat. textum. - tkanje, tkati) i poima plohu kao prostor zbivanja i mjesto istraživanja.

Ciklusi grafika na taj način formiraju prostore promjenjivih tragova koje prihvaćamo kao metaforične slike o vremenu koje prolazi. Istraživanje je to kao potraga za odgovorima na prirodne fenomene, ali i promišljanja koja su tehničke prirode. Njezin pristup prirodi i materiji je intimistički, tretira ih kao asocijativno subjektivno polje. Upravo je eksperimentiranje s tradicionalnim medijem, postupcima, ispitivanje njegovih mogućnosti i granica i potraga za inovativnim rješenjima u okviru višestoljetne grafičke prakse ona specifičnost putem koje radovi Ane Vivode iskoračuju iz zadanih pretpostavki i vlastitih okvira, rehabilitirajući ideju grafike kao prostor subjektivnih mogućnosti.


Paralelno uz serije grafika razvija se serija komplementarnih radova - niz fotografija, kao ishodišno mjesto ovog projekta. Njima je autorica bilježila promatranu prirodu koja je okružuje, dokumentirala 'otiske' vremenskih prilika, atmosfere, u različita godišnja doba i različita doba dana. Fotografija je sredstvo najneposrednijeg prenošenja stvarnosti koju shvaćamo kao dokument, a ovdje nas serija fotografija podsjeća na postojanje referenci na predmetni svijet.
 
Iako nastaju u dijalogu s prirodom i njezinim neposrednim promatranjem, autorica ističe utjecaj tog promatranja i kontakt s neposrednim prirodnim okolišem, ne kako bi prenijela uvjerljivu sliku, već ukazala na promjene, razliku, kontinuiran ciklički proces. Iz teksta Branke Benčić

Ana Vivoda rođena je u Rijeci 1979. godine. Diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 2002. godine. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj 2004. godine. Pohađa doktorski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU. Na Katedri za grafiku Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u zvanje asistent izabrana je 2005. godine. Od 2010. godine zaposlena je na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, Odjelu u Gospiću. Priredila je četiri samostalne izložbe grafike i crteža . Sudjelovala je na tridesetak kolektivnih izložbi u zemlji i stotinjak međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu.

(M.K., 13.10.2011)