izložba

Izložba grafika Mirana Šabića


vrijeme: 11.10.2011. - 30.10.2011.19,00
mjesto: Samobor; Galerija Prica, Trg Matice hrvatske 6
organizator: Pučko otvoreno učilište Samobor

U Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru, danas, 11. listopada, u 19 sati, otvara se izložba grafika Mirana Šabića - 'Adaptacija'. Izložba se može pogledati do 30. listopada.

Temelji element na osnovi kojeg su nastali radovi Mirana Šabića jest tehnika grafike, u povijesti umjetnosti već odavno i višekratno korišten oblik umjetničkog izražavanja, kojom ovaj mladi autor različitim slaganjem, dinamiziranjem, ritmiziranjem i sinkopiranjem motiva uspijeva reći ono što je dosad naučio o grafici, motivu, položaju, teksturi, pa čak i na duhovit način ukomponirati to znanje u svojevrstan hommage starim majstorima kao što su Rembrant, Permigianino i drugi, na čije se radove nepogrešivo oslanja.


Grafike koje stvara bezbrojan su niz naglašeno gusto umreženih linija sa kojima modulira široki spektar nijansi, od bijele boje papira preko svih tonova sive do crne, koja označava mjesto koncentracije upravo te umreženosti. Ukupni dojam jasno nam govori kako se autor odlično snalazi u prostoru grafike, zapravo nas imponira preglednost kompozicije i nadasve vidljiva minucioznost kojom je rad nastao. Njegov rad nam sugerira koji su glavni motivi, pa i na neki način bitni dijelovi sadržaja, a to su rad i disciplina koji određuju važnost kompozicije kao i sustavnost razrade njenih sastavnica.

Umjetnost Mirana Šabića je jedna od mnogih verzija stilskog obrasca figurativnog realizma, što je bitno imati u vidu pri analizi i tumačenju njegova sadržaja.

Da li bi za njegove radove mogli reći da se naslanjaju na 'podsvijest' u kojoj bi gledajući je, mogli otkriti sve moguće i nemoguće znakove i simbole nekog njegovog imaginarnog svijeta? Umjetnički, radovi su nadasve inteligentno promišljeni, no ipak su to počeci jednog zrelog traženja. Iz predgovora Nikoline  Mahović

Miran Šabić
rođen je 1986. u Brežicama. Pohađa Poslijediplomski doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. A. Rašića. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek grafike, u klasi prof. F. Pare. Završio grafički odjel Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi, te je sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi.

(M.K., 11.10.2011)