izložba

'Rubedo' Petre Brnardić u Galeriji Nano


vrijeme: 12.10.2011. - 14.10.2011.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nano, Gajeva 26

U zagrebačkoj Galeriji Nano, u srijedu, 12. listopada s početkom u 20 sati, otvara se izložba Petre Brnardić pod nazivom 'Rubedo'. Izložba ostaje otvorena do 14. listopada.

Moje analiziranje ženstva automatski priziva i bavljenje animusom, onom neobuzdanom,'muškom' snagom , borbenošću i brutalnošću, i visokonaponsku napetost među tim principima predočujem slikama koje vriju unutrašnjim konfliktom.

Poigravajući se višestrukošću identiteta čije se granice elastično razvlače, izobličuju i beskonačno prepliću, istražujem njihove polaritete, opsjednuta spregom i napetošću između erosa/libida i tanatosa, koju prvo dovodim do kulminacije slikama nasilja i ekstremne ranjivosti/ranjenosti/razotkrivenosti /obeskoženosti, da bih ju potom transcendirala prizorima u kojima sirovo i brutalno biva zamijenjeno nježnim, eteričnim, nebeskim – fragilnim, ali i snažnim u svojoj čistoći.

Baveći se dramatičnim kontradikcijama ljudske psihe, ispitujem dualnost karnalnog i spiritualnog, nadahnuta psihoanalizom i mitom, pri čemu među autoportrete koji su katkad dokumentaristički čisti, katkad raspojasani do fantastičnosti i nadrealnog, provučem pokoji čudovišni, dijabolični lik, simbol Sjene, demona podsvijesti, kojem, izvlačeći ga na površinu, oduzimam njegovu uznemirujuću moć ili je transformiram u oružje sublimacije. Sve žene s mojih fotografija moja su jastva, djelići razlomljenog zrcala koje ponovo lijepim u jednu cjelinu, u ritualu ponovnog strukturiranja,  integracije i individuacije. Petra Brnardić
 
Petra Brnardić rođena je 1978. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Sisak, Rijeka, Pula, Varaždin, Mostar, Palestina, Argentina, Italija, Poljska, Velika Britanija). Dobitnica je dvije nagrade Sisačkog salona mladih, 2000. i 2002. Bavi se slikarstvom, crtežom, fotografijom, animacijom, videom, instalacijama, ilustracijom, dizajnom, pisanjem i prevođenjem. Uvrštena je u Antologiju hrvatskog erotskog crteža. Autorica je zbirke pjesama Posjekotine.

(M.K., 11.10.2011)