Preskočite na glavni sadržaj

Boris Trajanov u ulozi Zrinjskog u splitskom HNK-u

Svjetski poznati bariton Boris Trajanov tumačit će naslovnu ulogu u izvedbama opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, koje su na programu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta 10., 12. i 14. studenog. Predstavu, koja je premijerno postavljena na sceni splitskog teatra u veljači prošle godine, režirao je Krešimir Dolenčić, a predstojećim će izvedbama ravnati maestro Robert Homen.
vrijeme: 10.11.2012.
mjesto: Split; Hrvatsko narodno kazalište, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr

Boris Trajanov makedonski je bariton s blistavom karijerom, koju je počeo graditi 80-ih godina prošlog stoljeća na opernim scenama bivše Jugoslavije, da bi je s velikim uspjehom nastavio na međunarodnim pozornicama zabilježivši do danas oko 900 nastupa širom svijeta tumačeći bogat repertoar od čak 41 baritonske uloge iz svjetske operne literature. Između ostalog, smatraju ga jednim od najboljih tumača uloge Scarpije u Puccinijevoj operi Tosca. Dobitnik je brojnih uglednih priznanja, a njegovo se djelovanje ne ograničava samo na umjetničku sferu, pa je 2005. tako proglašen i veleposlanikom UNESCO-a s naslovom 'Umjetnik za mir' zbog svoje izuzetne pjevačke karijere i nastojanja u promicanju ljudskih vrijednosti. Predstojeći nastupi u Zrinjskom njegovo su drugo pojavljivanje pred splitskom publikom u istoj ulozi, budući da je legendarnog hrvatskog bana već utjelovio na Splitskom ljetu 1991.

Ulogu Eve tumačit će Terezija Kusanović, kao Jelena nastupit će Valentina Fijačko i Božena Svalina, ulogu Gašpara Alapića tumačit će Mate Akrap, Lovro Juranić bit će Vladimir Garić, Vuk Paprutović Miroslav Ljubičić, dok će Sulejman Veliki biti operni nacionalni prvak Ivica Čikeš. U ostalim ulogama bit će Vinko Maroević, Špiro Boban, Zdeslav Petrašić, Tonči Banov, Teo Turk, Zlatko Aurelio Kokeza, Marko Lasić, te Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Izvedbe 10. i 12. studenog započinju u 19,30 sati, a ona 14. studenog u 18 sati.