x ostalo

Zlatna Greda će biti prva zaštićena pustara


vrijeme: 10.10.2011.
mjesto: Zlatna Greda

Ako sve pođe prema planu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Osijeka i željama članova Udruge za zaštitu prirode Zeleni Osijek, baranjska Zlatna Greda mogla bi postati prvo zaštićeno naselje u ovom dijelu Hrvatske, ako ne i šire. 

- Prepoznavši prirodne i kulturne vrijednosti, osječki Konzervatorski odjel počeo je proces valoriziranja pustare Zlatna Greda u cilju njene zaštite kao kulturne baštine - tvrdi Jasmin Sadiković, predsjednik Zelenih Osijek, ističući kako je ta baranjska pustara u posljednjih osam godina od napuštene i ''umiruće'' pustare postala mjesto implementacije EU projekata, provođenja škole u prirodi, ekoturističkih sadržaja te održavanja raznih manifestacija i konferencija. I osječki ''Konzervatori'' prepoznali su njene kulurne i prirodne vrijednosti, koje će resornom Ministarstvu elaborirati etnolog i antropolog Mirela Strahinić.

- Oživljavanjem ovog naselja Hrvatska bi dobila jedinstveni očuvani povijesni kompleks koji bi, osim muzejsko-dokumentarne funkcije, prido nosio turističkoj ponudi i promociji kulturne baštine diljem svijeta - objašnjava Strahinić, naglašavajući kako atraktivnosti i ambijentalnim vrijednostima pridonosi uklopljenost naselja u okruženje dunavsko-dravskih ritskih šuma. Osim toga, dodaje, smještena je uz sam rub Kopačkog rita, a kroz nju prolazi i međunarodna dionica biciklističke staze Podunavski put mira, pa je tako odmorište izletnicima, ali i znanstvenicima cijelog svijeta. U nekoliko riječi, naglašava, Zlatna Greda je skladna cjelina sačuvane baštine specifične za pustare istočne Hrvatske. Dakako da bi se u samom naselju, u kojem živi samo nekoliko ljudi, trebalo štošta napraviti. Za sada je u punoj funkciji samo nekadašnja Upravna zgrada od koje su Zeleni Osijek, volontirajući, učinili gotovo nemoguće, pretvorivši devastirani i ruinirani objekt i okolicu u pravu prirodno-rekreativnu oazu u koju su smjestili Ekocentar, sačuvavši pri tome nekadašnji ''štih'' cijeloj zgradi i pratećim objektima. Mnogi se slažu da je upravo Zlatna Greda, u kojoj se još uvijek osjeti dašak nekadašnjih vremena, pravo mjesto koje može ponijeti epitet prve hrvatske zaštićene pustare. (Izvor: Glas Slavonije)
 

(D.H.F., 10.10.2011)