Preskočite na glavni sadržaj

'Uhvati sa mnom ovaj dan' – projekcije u Rijeci, Puli i Zagrebu

Festival 'Uhvati sa mnom ovaj dan - Uhvati film' postoji u Novom Sadu već desetu godinu za redom i osmišljen je od strane tadašnjih studenata s namjerom da se filmom prikaže problematika invaliditeta. U suradnji s riječkom Udrugom Spirit realizirano je prenošenje Festa u Hrvatsku te će se ove godine filmovi prikazati u Rijeci (HKD, 2.11. i Art -kino Croatia, 3.11.), Puli (Kino Valli, 4.11.) i Zagrebu (Europa, 5.11). Projekcije počinju u 19 sati.
vrijeme: 02.11.2012. 19 h
mjesto: Rijeka, Pula i Zagreb
url: http://sr.uhvatifilm.org/

Program:

Tihi, režija: Marko Cvejić, Novi Sad, 32min
Andrija Tihi je čovjek kojem je babica greškom, desetog dana života oduzela vid. Njegova životna filozofija je da nema tog nedostatka koji ne može nadoknaditi. Odavno je shvatio da ni videći nisu svevideći, da svako ima nekakvu manu što samo po sebi i nije nepremostivo nego je problem u tome kako je ko nosi. Po nacionalnosti je optimista. Ovo je film o čovjeku koji je pobijedio život, koji ne pada pod teretom koji mu život donosi, već korača uspravno kroz njega. Iako mu je život oduzeo jedan od najvažnijih svojih darova, ipak ovaj čovjek slavi život i uči druge kako da ga slave. Nagrada za najbolji dokumentarac.

Zvjezdana prašina, režija: VLadimir Perović, 16min
Aleksandar – Aca Nedeljkov sa svojih 14 godina razmatra, poput nekog starovremskog mudraca, pitanja nastanka života, fenomena života, smisla života, budućnosti života na zemlji i u svemiru. Iako korisnik invalidskih kolica, uz izuzetnu vedrinu i optimizam, on svojom mišlju, duhovnim okom, putuje iz svog mikrokosmosa daleko u beskrajni makrokosmos. Na žalost, otišao je među zvijezde upravo na dan promocije filma. Nagrada za najbolju režiju.

Neizlječivi, režija: Marija Škrlec, 8 min
Dragica je samohrana majka i domaćica koja se brine o sinu sa višestrukim invaliditetom. Takva briga iziskuje i fizičku i mentalnu snagu. Na fizičkoj snazi Dragica marljivo radi, no njena mentalna snaga stavljena je na iskušenje kada, pod spletom okolnosti, dobije priliku 'izabrati lakši način života', bez tereta vođenja brige o svom Igoru. Najbolji scenarij.

Glas, režija: Ksenija Jurišić, 2 min
Tradicionalna manualna naracija integrirana u nijemi video rad vremenski zbližava načine komuniciranja, čime problematizira učestalo pitanje prednosti i mana suvremene komunikacije. Najefektniji film

Moć tela, scenarij i režija Marija Maca Obrovački, 7 min
Film obrađuje seksualnost žena s invaliditetom. Kroz umjetnost-pokret, ples, provokaciju, anketu, film prikazuje koliko je tema seksualnosti tabu. Specijalna nagrada žirija, filmovi s najinovativnijom temom.

Arena Centar, režija: Denis Marijo, 17,5 min
Mladi s invaliditetom, članovi/ce udruge Zamisli, organizirano su se uputili u Arena shopping centar Zagreb, da provjere je li centar zaista pristupačan kao što se reklamira.

Najbolji film 2011: Dvije perspektive, režija: Samir Hidanović, 30min
Film koji će vas ostaviti bez daha, jer kroz odličnu priču daje puno direktnih i jakih poruka. Obavezno pogledati.

Izvor: Art-kino Croatia