Preskočite na glavni sadržaj

[X]FEFV - Festival eksperimentalnog filma i videa

[X]FEFV - Festival eksperimentalnog filma i videa
U svom trećem, iznova izmijenjenom, izdanju Festival eksperimentalnog filma i videa – [X]FEFV, predstavlja recentnu eksperimentalnu filmsku i video art produkciju nadopunjenu ostalim žanrovskim i stilskim hibridima. U odnosu na prethodnu kada se prikazivanje organiziralo na otvorenom (Trg Kamplin, Krk) stvorivši tako specifičan ambijent u srcu starogradske jezgre, ove je godine Festival poprimio kino karakter, održavajući se u Art-kinu Croatia u Rijeci, 5. studenog.
vrijeme: 05.11.2012.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://k-u-l.hr/xfefv/

Program:

18.00 | eksperimentalni filmovi 90′,
20:00 | Four Roses Kris De Meester 80′


Uz to, program Festivala može se pratiti na I-KRK-u, inače specijaliziranom programu gradske kabelske televizije [nažalost dostupnom tek Krčanima]. Osim promjene lokacije, uz ovogodišnju smotru vezuje se još jedna novina. Naime, program je trodijelan, s time da jedan dio triptiha čine najkreativniji uratci iz 2010., drugi selekcija iz 2011., a treći, minutažom najznatniji, odabir od stotinjak na natječaj prijavljenih radova, koji pruža dobar uvid u sve zanimljivije trendove suvremene eksperimentalne filmske i video produkcije. Osim nekolicine domaćih eksperimentalnih filmaša [Andrea Kustić, Unicorn semiotics] ovogodišnji je Festival okupio autore iz Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Njemačke, SAD-a, Irana, Španjolske, Grčke, Rumunjske, Turske, Rusije, Portugala i Belgije. Pored niske vizualnih-audio istraživanja, valja izdvojiti radove koji su obzirom na svoju kvalitetu, odnosno inventivnost u pristupu svim razinama video teksture, te istančan likovni senzibilitet, na prošloj i pretprošloj smotri izdvojeni kao vizualno i konceptualno najpotpuniji. Riječ je o radu Color Invention mladog poljskog autora Piotra Krzymowskog koji u profinjenoj [visokoestetiziranoj] maniri uvodi u metafiziku boje, te Sun-down iranskog autora Hameda Sahihija čija kratka meditacija s prikazom idile na obalama Kaspijskog jezera završava iznenađujućom fantazijom. Pored kratko i srednjemetražne produkcije festivalski je program dopunjen i jednim dugometražnim filmom. Four Roses belgijskog filmaša Krisa De Meestera, prizivajući filmografiju ranog Jarmuscha, predstavlja izvrstan primjer nezavisne kinematografije. Patinirana crno-bijelo, ta nas De Meesterov drama upoznaje s dvanaestero likova zarobljenih u svojim hotelskim sobama i prepuštenim – doslovno ubijanju vremena. Idealna podloga za istraživanje izolacije, interakcije i samog postojanja.

Organizaciju i selekciju radova ovogodišnjeg Festivala eksperimetalnog filma i videa potpisuje Kulturno-umjetnički laboratorij, neprofitno udruženje osnovano s ciljem poticanja, promicanja i razvoja nezavisnog kulturno-umjetničkog izražavanja i javnog djelovanja.

[X]FEFV:
Andrea Kustić: You are of no importance
Piotr Krzymowski: Color Invention
Richard Webb: Death by Cathode Ray
Tom Walker: Kung-fu
Unicorn semiotics: The Diffrence Between Red And Brown
Evgeniy Vaschenko: Statement1___03
Siniša Lordan: Grüner Tisch
Matt Grote: VAST
Hamed Sahihi: Sun-down
Jorge Lopez Navarrete: the same conversation
Athanasia Leivaditou: 1,6 S.M. OF LIFE
Kiron Hussain: Slick Horsing
Liput Przemyslaw: VHS
Steve Wiseman: Channels
Max Hattler: rescore 192010 – excerpt: Richter & Ruttmann
David O’Reilly: Please Say Something
color nurse: ABSORBED
Emre Onol: mumu
Jonathan Gille: In Orbit
Vadim Smakhtin: Every time I know
Daniel Sousa: Minotaur
Kris De Meester: Four Roses

Izvor: Kulturno-umjetnički laboratorij