Preskočite na glavni sadržaj

Sonja Zubović: Probuđena zvona

U utorak, 6. studenog, u 19.30 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se predstavljanje romana Sonje Zubović 'Probuđena zvona'. Knjigu će uz autoricu predstaviti Lada Žigo, književnica, i Diana Kučinić, urednica, a tekstove iz knjige čitati dramski umjetnik Robert Kurbaša.
 
vrijeme: 06.11.2012. u 19.30 sati
mjesto: Zagreb, Knjižnica i čitanica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: http://www.tekston.hr/
Urednica je o knjizi napisala:

U idiličnom krajoliku Jelenskih planina, daleko od gradske buke i užurbanosti, Sofi se raduje dolasku svojih unuka na praznike. Iako su šume oko nje zelene i sve izgleda posve u redu, neočekivani posjet patuljka Bibionija osvijesti joj veliku promjenu: zagađenje našeg planeta uzbunilo je sva bića i zvona u patuljačkim naseljima oglasila su uzbunu najvišega stupnja! U hitnu akciju koju organiziraju patuljci uključene su ptice, gnomi, Undine, Silfe, a potrebna je i Sofina pomoć... 
 
Roman Sonje Zubović Probuđena zvona nosi, bez sumnje, snažnu ekološku poruku i poziv na akciju i zajedništvo. Međutim, autorica nije pribjegla nabrajanju izvora zagađenja, prozivanju krivaca i navođenju načina za ozdravljenje planeta, već nas nježno uvodi u bajkovitu priču u kojoj su likovi patuljaka i ostalih bića toliko stvarni, da se nemamo potrebu ni zapitati jesu li samo proizvod mašte. Začinjeni autoričinim prepoznatljivim, nenametljivim humorom, sjajni dijalozi promišljeno i ne posustajući vode tijek radnje, dopuštajući nam kratki predah u scenama ljubavi ili menija na patuljačkome tanjuru.

Slikoviti likovi osebujnih karaktera velika su vrijednost Probuđenih zvona. Roman je to s elementima bajke i basne, ali istodobno veoma aktualan i ozbiljan poziv na promjenu načina razmišljanja i ponašanja. Valjalo bi ga čitati poput Saint-Exupéryjeva Malog princa – sve generacije, iznova i iznova!
Jer, kao što je mudri patuljak Monte Mo rekao starom, zaboravljivom učenjaku Aleandrinu: "Kad smo se zapleli u mudrovanje, ti si nam pokazao da se trebamo vratiti pravom i najjednostavnijem životu". (Diana Kučinić)