Preskočite na glavni sadržaj

Sa distance - Hassan Abdelghani

U Galeriji Alvona u  Labinu, u petak, 2. studenog, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija 'Sa distance', autora Hassana Abdelghania.
vrijeme: 02.11.2012. 19,00
mjesto: London, UK
url: http://www.thisisliveart.co.uk/
Sa distance koja to više nije, koja se dokinula, razumijeva da je smrt toliko univerzalna da baš svi pred njom bivaju ujedinjeni u istoj nadi. Oni koji odlaze pod znakom križa, zvijezde, mjeseca kao i velikog ništavila, baš svi žele upisati da jednom bijahu i da bijahu baš oni. Da iza njih ipak ostaje trag.

Smrt kao ultimativno iskustvo života nadjačava baš sve. Sve religijske dogme u koje je čovjek vjerovao, po kojima je živio i ufao se, filozofske i duhovne ustroje po kojima se vodio, tješio i bodrio, baš sve nestaje kada se suočava sa svojom konačnošću, prolaznošću i potrošnošću bića.


I na kraju, što doista pričaju ta oksimoronska lica žive smrti? Što zbore ti živi portreti odavno pokojnih ljudi?

Davno minula lica glasno uzvikuju želju da u vlastitom odrazu otetom od vječnosti čovjek nadživi sam sebe, da se potvrdi makar i preko keramičkog ovala da je ipak jednom postojao. Baš ovakav. Baš ovdje i baš tada. Da je postojao upravo kao što mi sad jesmo i da je živio svoj život negdje baš onako kao što živimo ovdje i mi koji ćemo jednom, sasvim sigurno, isto tako bespogovorno nestati. Paola Orlić

Hassan Abdelghani, osnivač Umjetničke organizacije 'Film i Film' i voditelj Galerije 'Makina', dosad je realizirao i organizirao brojne fotografske izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođen je u Osijeku 1965. godine, odrastao u Kairu (Egipat). U Kopenhagenu 1991. završava školu fotografije, a 1998. osniva privatnu fotoškolu Global Fotoskole. Član je Udruženja danskih filmskih i fotografskih radnika (FAF), Hrvatskoga društva filmskih djelatnika (HDFD), HDLU Istre i Osijeka. U Danskoj je radio i kao glumac u raznim filmovima, TV serijama i reklamama. Potpisuje niz umjetničkih projekata: bio je kustos na više od 30 izložbi, umjetnički direktor fotogalerije 'Vrata starog grada' u Osijeku, imao samostalne i skupne fotografske izložbe u Danskoj, Austriji, Tajlandu, Srbiji, Italiji, Hrvatskoj i BiH. Radio je i kao production i location manager na filmovima 'Un Autre Souce Jour', umjetnički fotograf na filmu 'Sve džaba', pobjedniku Pula Film Festivala 2008., filmu 'Kenjac' te 'Buick riviera' i 'White lightnin'“. Po povratku u Hrvatsku radi kao dugogodišnji voditelj fotografskog odjela na Zagreb Film Festivalu, Pula Film Festivalu, Motovun Film Festivalu, Animafestu i Human Rights Film Festivalu. Gostujući profesor fotografije na Osječkoj likovnoj akademiji i Sarajevskoj filmskoj akademiji, drži mladima tečajeve fotografije diljem Hrvatske.  Živi i stvara u Puli. 2012. dobitnik je Grand prix Rovinjskih 'Photodays-a' za najbolji umjetnički koncept 'From a distance'.