Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s Fokus grupom u Galeriji Miroslav Kraljević

Danas, 30. listopada, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević, umjetnički kolektiv Fokus grupa, (Iva Kovač i Elvis Krstulović), govoriti će o svom novom projektu 'Prijedlog spomenika novom (inter)nacionalizmu'.
vrijeme: 30.10.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://www.g-mk.hr
Izložba Fokus grupe Prijedlog spomenika novom (inter)nacionalizmu otvorena je od 12. listopada do 3. studenog u Galeriji Miroslav Kraljević.

Iva Kovač i Elvis Krstulović novi projekt započinju pohodima u prirodu. Uspinju se na i oko Medvedgrada, u potrazi za mjestima izvan-grada kao mjestima koja diskurs o domovini od devedesetih na ovamo koristi kao lice nacionalnog identiteta i shodno tome aktivno označava kroz medijske slike.

Odnos govora i lokacije na kojoj se taj govor izvodi ili prizora prirode uz koji se izvodi postali su parametri umjetničkog istraživanja proizvodnje emocija u okviru političke retorike. Umjesto da radu pristupe kroz dekonstrukciju s nekog ironijskog odmaka, Fokus grupa prihvaća igru, te kreće u potragu za 'iskonskim nacionalnim identitetom', vlastitim identitetom, sublimnim prirodnim krajolikom kao uporištem gradnje nacionalnog identiteta.

Pohod kao što je uspon na vrh Sveto brdo planine Velebit predstavlja poigravanje s idejom pre-identifikacije, to jest predstavlja pokušaj suočavanja sa 'stvarnim mjestima' koja se poznaju samo posredstvom medija, u esencijalističkom pokušaju da sa se otisnu izvan domene kulture. Očekujući da će ovaj proces upravo rasvijetliti cijeli niz 'pogleda na prirodu iz perspektive grada'. Kao rezultat ovog dugoročnog umjetničkog procesa započetog početkom 2011. penjanjem na Medvedgrad, nastalo je četiri umjetnička rada koji nastaju na sjecištima govora i slike o naciji. Radovi se ne drže striktno zadanih parametara, već se elementi spomenutog političkog diskursa takoreći emancipiraju iz svoje polazišne točke pa tako emotivni govor o državi postaje ljubavni govor, zatim seksualizirani ljubavni govor a snimke prirode kontemplacija o prostoru, vremenu, itd.