obavijest

Preminuo akademski slikar Ivan Fanuko


vrijeme: 05.10.2011.
mjesto: Zagreb

Akademski slikar Ivan Fanuko preminuo je u Zagrebu, a njegov posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 5. listopada u 15 sati na zagrebačkome groblju Mirogoju, izvijestila je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Ivan Fanuko rođen je 1933. u Krku, gdje je pohađao gimnaziju, a u Zagrebu je završio je Školu primijenjene umjetnosti, potom 1959. i Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Marina Tartaglie.

Od završetka akademije živio je i radio kao profesionalni umjetnik u Zagrebu, često je boravio u Omišju na Krku, a u Vrbovcu je imao svoj atelijer, pa su i njegovi glavni slikarski motivi - mrtve prirode, vedute i krajolici ponajviše bili oni s Krka i iz Vrbovca ili su bili reminiscencije na ta mjesta, stoji u priopćenju članice ULUPUH-a Višnje Slavice Gabout.

Navodi se da su Fanukovi samostalni istupi bili malobrojni, jer je on, po ugledu na svoga profesora, uvijek imao potrebu da brusi, dorađuje i cizelira svoje radove, pa je za života održao razmjerno mali broj samostalnih izložbi, ali da to ne znači da je on bio stvaralački neaktivan već naprotiv - za njega se govorilo da je 'čovjek s tisuću talenata i stotinu zanata i hobija'.
Aktivno se bavio i fotografijom, grafičkim dizajnom, ilustracijom i opremom knjiga, restauracijom umjetnina, restaurirao je oltar crkve Sv.Vida u Vrbovcu, te freske na otočiću Košljunu. Bavio se i pantomimom, pjesništvom, pisanjem tekstova i režijom kazališnih komada u svojstvu aktivista Saveza osoba oštećena sluha, te suosnivača i voditelja amaterskoga kazališta Trupe zagrebačkih pantomimičara i Studija za pantomimu.

Za razliku od samostalnih, Fanuko je sudjelovao na većem broju skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Zabilježen je njegov nastup u Rimu, Wiesbadenu, Madridu, Zagrebu i Moskvi, gdje je 1970. osvojio Zlatnu medalju za slikarstvo.

Bio je član HDLU-a, a LIKUM-a - gotovo od osnutka. Ivan Fanuko preminuo je 29. rujna.
(Hina)

(M.K., 03.10.2011)

Tagovi: ivan fanuko, hdlu