Preskočite na glavni sadržaj

'Mimika Mak Murtić Ensemble' na London Jazz Festivalu

Sastav 'Mimika Mak Murtić Ensemble', koji već dvije godine djeluje u Londonu, a kojeg vodi kompozitor i saksofonist Mak Murtić, 14. studenog nastupa na ovogodišnjem London Jazz Festivalu. Koncert će se održati u Rich Mixu, suvremenom multimedijalnom prostoru u središtu Londona.
vrijeme: 14.11.2012.
mjesto: Lvov, Ukraine
url: http://www.makmurticensemble.com/

Mimika izvodi originalne Murtićeve kompozicije zamišljene u dvije suite, From Scratch to Structure, o razvoju agrikulture i rađanju kompleksnih civilizacija i A Place Glowing a Brilliant Red, koja priča o budućim generacijama ljudi, o njihovom naseljavanju planeta Marsa i narednom razvoju novih socio-ekonomskih sustava. Obje suite su multi-stilske jazz suite koje uz jazz harmoniju i snažan utjecaj Dukea Ellingtona, Gila Evansa i srodnih skladatelja, obuhvaćaju i južnoslavenski folklor, suvremene groove-ove, progresivnu glazbu i utjecaje istočnoazijskih stilova.


U 2011. godini Mimika MME iz 9-eročlanog prerasta u 14-eročlani orkestar koji je uz neobične kompozicije, instrumentarij gotovo nepoznat suvremenoj klupskoj publici (klarineti, tuba, limena glazbala) te melankoličan vokal Maje Rivić privukao široku publiku na londonskoj sceni. Nakon izdavanja albuma prvijenca From Scratch to Structure Suite sastav je započeo suradnju s menadžerom i trombonistom Jeromeom Harperom, koji je svojedobno bio jedan od osnivača američkog Young Blood Brass Band-a, a koji sada s londonskom adresom vodi tvrtku Brassroots Management i istoimeni sastav.

Mimika je od svog osnutka nastupala po mnogobrojnim londonskim klubovima i lokalnim festivalima, surađujući s mnogim mladim glazbenicima. Londonski časopis Time Out prozvao je glazbu koju Mimika izvodi balkan space jazz-om, a dva puta su gostovali na popularnoj radijskoj emisiji Toma Robinsona Introducing na BBC6 te na radijskoj emisiji Kosher Jazz Jam Mikea Grebera. Tijekom ljeta 2012. godine Mimika je nastupila na pet pozornica diljem Londona u sklopu Olimpijskih i Paralimpijskih ljetnih igara.

Isto tako, Mak Murtić je u više navrata ostvario uspješnu suradnju s HRT-ovim Big Bendom, koji je izveo i snimio Makovu originalnu kompoziciju te aranžman jedne hrvatske tradicionalne skladbe.

Mimiku, osim Zagrepčana Maka Murtića i Maje Rivić, čine glazbenici sa svih kontinenata svijeta, kao što su već poznati lokalni jazz i world glazbenici, klarinetist Andrew Linham, trubač Mark Perry, braća Nathaniel i Theon Cross, trombonist Patrick Kenny, skladatelj i trubač Andy Hall, kontrabasist Ed Babar, gitarist Rohit Nijhawan, pijanist Steve Parker i drugi.

Na platformi Mimike razvija se Mimika Ensemble Theatre Project, u koji su se uključili producent James Greer, kineska plesačica i koreografkinja Julia Cheng, argentinski video umjetnik Emiliano Pasini i francuska kostimografkinja Claire Nicolas, a koji će upravo na London Jazz Festivalu izvesti premijeru glazbeno-scenskog djela temeljenog na obje već spomenute suite.

Druga po redu suita, A Place Glowing a Brilliant Red, bit će studijski snimljena u zadnjim mjesecima 2012. godine i izdana sredinom 2013. Snimke nastupa i izvedbe toga djela bit će dostupne u punoj verziji nakon nastupa na London Jazz Festivalu.

Izvor: Maja Rivić