predavanje, tribina

Traduki tribina s gostima iz Rumunjske i Bugarske


vrijeme: 29.09.2011. 19,30 h
mjesto: Split; Ghetto klub, Dosud 10
organizator: Udruga Kurs

Udruga Kurs organizira Traduki tribinu koja će se održati u četvrtak, 29. rujna, u Ghetto klubu s početkom u 19,30 sati, a ovaj će put predstaviti dva pisca mlađe generacije: Georgija Gospodinova iz Bugarske i Florina Lazarescua iz Rumunjske koji borave u Splitu pišući svoju novu prozu.

Kako će glavna tema razgovora biti upravo život, status pisca i književnost u zemljama koje su prošle tranziciju (ako su je prošle! ) pridružit će im se i splitski pisac i novinar Damir Pilić, koji se u svojoj prozi (ali i novinarskom radu) bavi sličnim temama.

Sa svojim gostima moderator Jasen Boko razgovarat će na temu: Zašto Zapad ne razumije Istok (čak i kad je europski)?

Neka od pitanja o kojima će se razgovarati su:
- Postoji li i dalje podjela na istok i zapad?  Ili su se istok i zapad, kako kaže omiljena komunistička pjesma, konačno probudili i prevladali podjele?
- Dvadeset godina kasnije: Živimo u Europi, 'uživamo' u dobrobitima demokracije i kapitalizma. Je li nam bolje nego prije dvadeset godina?
- Cvatu li ruže bugarskim i rumunjskim književnicima danas kad su realizirali davni san: ulazak u EU?
- Devedesete su oslobodile istok Europe. Što se danas događa, jesmo li i dalje slobodni i može li pisac išta napraviti da bi promijenio svijet?
- Roman je nekad, Stendhalovim riječima, bio 'ogledalo života'.  Što je roman danas, kad se život kakav sam nekad poznavali očito raspao u komadiće?
- Amerika ima svoj američki san, ima li EU svoj san? A književnici, sanjaju li još oni?
- Je li Balkan Europi i dalje egzotičan i hoćemo li se ikad u tom još uvijek kolonijalnom pristupu osloboditi toga epiteta?

(R.P.B., 27.09.2011)