Preskočite na glavni sadržaj

Cellomania se predstavlja u Mariboru

Koncert ansambla violončela 'Cellomania' održat će se u ponedjeljak, 22. listopada, u 19.30 sati, u Dvorani 'Union' u Mariboru, u sklopu programa Maribor 2012 - Europska prijestolnica kulture.
 
vrijeme: 22.10.2012.
mjesto: Maribor, Slovenija
url: http://www.maribor2012.eu/
Cellomania predstavlja jedan od najpoznatijih umjetničkih 'izvoznih proizvoda', a financira ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Na koncertu će biti prisutni i predstavnici Minisarstva kulture Republike Hrvatske te predstavnici hrvatskih gradova zainteresiranih za kandidaturu EPK.

Cellomania je ''pokret'' koji je 1991. inicirao ugledni hrvatski violončelist V. Dešpalj. Prema Dešpaljevim riječima, Cellomania odražava ''jedno fino stanje duha i uha'' kad se mladi violončelisti okupljaju u većem broju i predaju zadovoljstvu zajedničkog muziciranja i druženja. Želja je da se to zadovoljstvo podijeli i s publikom, pa su Dešpaljevi violončelisti održali brojne nastupe u Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beču, Amsterdamu, Hagu, Parizu, Moskvi... Topli timbar violončelističkog ''zbora'', virtuozna svirka kao i zanimljiv repertoar oduševili su publiku i kritičare, a izraze divljenja uputio je Cellomaniji i G. Faust, vođa čuvenog ansambla 12 violončelista Berlinske filharmonije. U Cellomaniji sudjeluju bivši i sadašnji učenici V. Dešpalja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Latvije i Švedske, a ansambl je između ostalih surađivao i s najvećim svjetskim violončelistima kao što su M. Maisky, B. Pergamenschikow i G. Sollima.