predstavljanje

Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.


vrijeme: 27.09.2011. 12 h
mjesto: Zagreb; HNK, Trg maršala Tita 15

Promocija monografije 'Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.' održat će se u utorak, 27. rujna, u 12 sati, u foajeu HNK u Zagrebu. Autorice monografije su: Ana Lederer, Martina Petranović i Ivana Bakal.


Monografiju će predstaviti:


Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti
Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, urednica i autorica monografije
Ana Lederer, autorica monografije
Martina Petranović, autorica monografije


Izdavač: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnostiNakon četiri godine od početka rada na projektu 'Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.' javnosti će biti predstavljena dugo očekivana istoimena monografija. Time je zaokružena cjelina započeta koncem 2009. godine kada je ULUPUH realizirao najveći izložbeni projekt u struci - Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009., u suorganizaciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Projekt je bio sastavljen od pet izložbenih cjelina, kojima se dostojno obljetnice proslavila godišnjica zapošljavanja prvog scenografa (i kostimografa) u zagrebačkom HNK. Stručne suradnice na izložbi, dr. sc. Ana Lederer (scenografija) i dr. sc. Martina Petranović (kostimografija), napravile su odličan, ali i težak izbor najboljih hrvatskih scenografija i kostimografija.

Monografija je prikaz nastanka i razvitka struka scenograf i kostimograf kod nas, i svojevrstan apel za zaštitu struke i sistematiziranu  pohranu likovne građe. Zato podsjećamo ovom monografijom na povijest, ali i sadašnjost struke, neophodnost boljeg i sustavnog čuvanja likovne građe, ne samo fotografija i snimaka predstava, nego i skica i maketa, vrijednih kostima, čija umjetnička vrijednost je nepobitna za povijest hrvatskog kazališta, a i za povijest hrvatske kulture uopće. Obaveza kazališta za pohranu skica gotovo se ne poštuje, a ideja o osnivanju Kazališnog muzeja nije realizirana.

Za izložbu i monografiju je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz  privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa. Autor teksta: ULUPUH

(R.P.B., 21.09.2011)