predstavljanje

Zagreb: predstavljen 'Tjedan Chicaga'


vrijeme: 11.10.2011. - 13.10.2011.
mjesto: Zagreb

U Zagrebu će se od 11. do 13. listopada održati 'Tjedan Chicaga', skup kulturnih događaja u organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj posvećenih upoznavanju hrvatske javnosti s kulturnim, povijesnim i poslovnim okruženjem toga trećeg po veličini američkoga grada i jednog od najvažnijih novčarskih, transportnih i kulturnih središta kontinentalnoga SAD-a.

Trodnevni događaji koji će hrvatskoj javnosti predstaviti političku, poslovnu i kulturnu sliku grada Chicaga uključuju brojne prezentacije i predavanja istaknutih gostiju iz poslovnoga, političkog te svijeta umjetnosti, a podijeljena su na tri tematske cjeline - Dan poslovnih aktivnosti, Dan političkih aktivnosti te Dan umjetnosti i muzeja.

'Cilj nam je promovirati grad Chicago, jedan od najpoznatijih američkih gradova, jer želimo pokazati da Ameriku ne čine samo Hollywood i Barack Obama, već i puno toga drugoga što nije toliko poznato široj javnosti', kazala je Sita Sonty iz veleposlanstva SAD-a predstavljajući program.

Uz predavanja o poslovnoj filozofiji i etici čikaške poslovne zajednice, kompanijama, gradskim antikorupcijskim aktivnostima, arhitekturom, umjetničkom scenom te znanstvenom zajednicom, hrvatska će se javnost na 'Tjednu Chicaga' imati prigodu upoznati i sa slikom hrvatske zajednice u tome gradu, jednom od najvećih u SAD-u.

Sonty se posebno osvrnula na gostovanje državnoga tajnika savezne američke države Illinois Jesseja Whitea, poznatoga po svojem aktivizmu među siromašnim slojevima, koji će održati nekoliko predavanja o razvoju i aktivnom uključivanju građana u društvenu zajednicu.

U Zagrebu će također gostovati međunarodno poznata akrobatska skupina Jesse White Tumblers, koja će nastupiti u ZKM-u (12. listopada, 12 h) i na Trgu bana Jelačića. Riječ je o skupini koju je Jesse White utemeljio 1959. u sklopu programa suzbijanja delikvencije među mladima. Čine ju mladi podrijetlom iz najsiromašnijih gradskih četvrti, koji su se ulaskom u skupinu spasili od neperspektivnosti osiguravši si tako stipendije za odlazak na fakultet, naglasila je Sonty. 'To su djeca čija pojedinačna imena nisu poznata, ali ime njihove skupine u Americi je itekako prepoznato i oni nastupaju na većini čikaških sportskih, kulturnih, poslovnih i akademskih događaja', kazala je.

Chicago, grad na obali jezera Michigan u saveznoj američkoj državi Illinois, poznat i kao 'Windy City' (vjetroviti grad), sa svojih je 2,7 milijuna stanovnika treći je po veličini grad u SAD-u, nakon New Yorka i Los Angelesa, četvrti po redu na čitavom sjevernoameričkom kontinentu te sedmi najveći grad u zapadnoj hemisferi.

Jedan od najutjecajnijih gradova svijeta i globalno središte uslužne, poslovne i novčarske industrije uvršteno među prvih deset novčarskih središta svijeta, grad Chicago vodeće je američko industrijsko, telekomunikacijsko i infrastrukturno središte.

Njegov O'Hare International Airport druga je najprometnija zračna luka svijeta. Grad je 2008. zabilježio 45,6 milijuna domaćih i inozemnih posjetitelja, a od 2010. njegovo šire gradsko područje sa svojih gotovo deset milijuna stanovnika bilježi četvrti po veličini bruto domaći proizvod (BDP) među svjetskim metropolama.

Grad izražene umjetničke tradicije i dom jednom od najboljih svjetskih simfonijskih orkestara Chicago Symphony Orchestra, Chicago je poznat i po svojoj bogatoj kulturnoj sceni, iz čije je kazališne zajednice proizašao moderni teatar improvizacije.

'Tjedan Chicaga' ostvaren je u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU), Gradom Zagrebom i Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM). (Hina)

(R.P.B., 19.09.2011)