Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj

Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj
U Galeriji Oranžerija, Gradskog muzeja Vukovar, u srijedu, 10. listopada, u 18 sati, otvara se izložba fotografija mladih pod nazivom 'XVII. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2012'. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.
vrijeme: 10.10.2012.
mjesto: Vukovar; Gradski muzej Vukovar, Galerija Oranžerija, Dvorac Eltz, Županijska 2
url: http://www.hrvatski-fotosavez.hr
Hrvatski fotosavez ove godine po petnaesti put priređuje međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj.  Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i otada joj se svake godine pridružuje sve veći broj - ne samo europskih - zemalja i pokrajina.

Nakana projekta, koji se priređuje u okviru Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine. Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine, u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience - IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra.


U ovogodišnjem, 17. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 25 zemalja/pokrajina iz Europe, Amerike i Azije: Andora, Austrija, Azerbajdžan, Belgija /Bruxelles, Flandrija/, Češka Republika, Hrvatska, Kanada/Québec, Kuba, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska /Aragon, Baskija, Kastilja-La Mancha, Katalonija, Madrid/, Švicarska, Tunis, Ujedinjena Kraljevina/Škotska.
 
Hrvatski fotosavez je formirao hrvatsku kolekciju za ovu izložbu putem natječaja, otvorenog svima i selekcijom radova nastalih u fotoradionicama za mlade, provedenima u proteklom razdoblju. Tako je dio fotografija nastao u programima fotoradionica za mlade koje je Hrvatski fotosavez proveo na Lastovu (Lastovski poklad), na Hvaru (U potrazi za drevnim gradom), u Vukovaru (Spone različitosti) te u Sinju (Sinjska alka).

Hrvatsku kolekciju čine: 
Ivana Đerić, Fotoklub Vukovar, 'Kapela sv. Roka – Vukovar'
Anamarija Knežević, Fotoklub Vukovar, 'Dvorac Eltz – Vukovar'
Sunčica Lovrić , OŠ E. Kumičića, Slatina, 'Veliki Slavonci – Selo Sopje'
Nikol Pavličević, OŠ Braća Glumac, Lastovo, 'Lastovski poklad – otok Lastovo'
Kata Krnčević, Fotoklub Šibenik, 'Sinjska Alka – Sinj'
Nikola Bilan, OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, 'Starogradsko polje – otok Hvar'
Michaela Tarbušković, OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, 'Ribnjak Petra Hektorovića – Stari Grad, otok Hvar'
Andrea Galić, OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica, 'Ulaz, Trg Marasovića – Starigrad Paklenica'

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba..