izložba

Fedor Fisher u Galeriji Vladimir Bužančić


vrijeme: 12.09.2011. - 26.09.2011.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir BužančićTrg, Narodne zaštite 2
organizator: Centar za kulturu Novi Zagreb

U Galeriji Vladimir Bužančić, Centra za kulturu Novi Zagreb, u ponedjeljak, 12. rujna s početkom u 20 sati, otvara se izložba slika Fedora Fishera pod nazivom 'Pomračenje'. Izložba ostaje otvorena do 26. rujna.

'Nastavljajući tradiciju portretnog slikarstva, mladi umjetnik slika svoje suvremenike – zvijezde rock-scene koji su njegovi osobni prijatelji, a time i svjedoči svoje vrijeme. Unatoč sveprisutnom trendu koji drži da je pojavom fotoaparata slikarstvo, a osobito portret, postalo anakrona umjetnička pojava, Fedor Fischer nas uvjerava u suprotno. U maniri vrhunske figuracije, za razliku od nekih razvikanih umjetničkih imena koji pod izlikom 'koncepta' u figurativnom slikarstvu koriste projektor da bi nadomjestili svoju slikarsku neumješnost, ovaj nas slikar začuđuje svojim likovnim talentom i senzibilitetom da iskaže psihološku stvarnost na licima koja nas promatraju sa 5 platana impozantne veličine (180 x 225 cm).


Iako tematski ulazi u domenu pop kulture, likovno i značenjski on zahvaća posve drugi problem. Naziv 'Pomračenje' sugerira tamu koja je obavila prostor oko likova,  suvremenost u kojoj su strast i bunt rockera kao ključnih nositelja pop kulture pomračeni trashom i 'vrijednostima' neke nove, post-pop 'kulture'.  Anita Zlomislić, kustosica izložbe

Fedor Fischer rođen je 1975. godine. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 2007. u klasi prof. Z. Kesera. Radovi mu su nalaze u zbirci Erste& Steiermarkische banke u Hrvatskoj i u Okolje Consulting Art Collection u Sloveniji. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Član je HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

(M.K., 09.09.2011)