Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni laureati 42. varaždinskih baroknih večeri

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u utorak su dodijeljene nagrade najboljim izvođačima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima.
vrijeme: 02.10.2012.
mjesto: Varaždin
url: http://www.vbv.hr

O dobitnicima nagrada 'Ivan Lukačić' i 'Jurica Murai' odlučivao je festivalski ocjenjivački sud u kojem su, uz predsjednicu, muzikologinju i glazbenu kritičarku Zdenku Weber, bili i muzikologinja Nataša Maričić i profesor klavira na varaždinskoj Glazbenoj školi Predrag Šantek.

Nagrada 'Kantor' za najbolju izvedbu djela Johanna Sebastiana Bacha, koju je prijašnjih godina u sklopu Varaždinskih baroknih večeri dodjeljivao 'Vjesnik', ovaj put nije dodijeljena jer su te novine ugašene.

'U sklopu 42. varaždinskih baroknih večeri održano je mnogo odličnih koncerata, no odluku o laureatima ovogodišnjeg festivala žiri je donio jednoglasno', rekla je njegova predsjednica Zdenka Weber. Dodala je kako se nisu mogli odlučiti kome dodijeliti nagradu 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju na festivalu pa su je dodijelili jednom ansamblu i jednom solistu.

Tu su nagradu tako dobili Ensemble NAYA iz Izraela za nastup 29. rujna u Viteškoj dvorani Dvorca Trakošćana te sopranistica Ivana Lazar, koja je 24. rujna nastupila u franjevačkoj crkvi s Varaždinskim komornim orkestrom.

Nagradu 'Ivan Lukačić' za najviši izvođački domet na ovogodišnjem festivalu ocjenjivački sud dodijelio je ansamblu 'Le tendre amour' iz Španjolske, koji je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu 30. rujna izveo operu 'Los Elementos'.

Nakon dodjele nagrada, u Gradskoj vijećnici predstavljen je nosač zvuka 'Vječni Orfej Varaždina', a u 20 sati počeo je koncert na kojemu su nagrađivani učenici varaždinske Glazbene škole izveli djela baroknih majstora uz Varaždinski komorni orkestar. Koncert se održao u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u povodu 70. rođendana primadone Ruže Pospiš-Baldani.

Iako će Varaždinske barokne večeri tim koncertom biti zatvorene, u inozemstvu će se održati još dva koncerta.

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri održano je 27 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, na imanju obitelji Rožmarić u Vinici te u drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi, a nastupili su vrhunski solisti i ansambli iz Hrvatske, Engleske, Poljske, Srbije, Izraela, Španjolske i Austrije, koja je ove godine zemlja partner festivala.

Od 21. rujna, kada je svečano otvoren, na festivalu su među ostalima nastupili Bach Consort Wien i Zbor bečkih dječaka, ansambl 'Unicorn', zbor 'Domkantorei', Hrvatski barokni ansambl, ansambl 'Le Jardin Secret' iz Engleske, orkestar i solisti 'Le tendre amour' iz Španjolske te ansambl 'Naya' iz Izraela, orguljaš Andrzej Bialko iz Poljske i lutnjist Darko Karajić iz Srbije.

U sklopu popratnih programima održana je međunarodna izložba cvijeća i izložba o Gustavu Klimtu, a predstavljena je i knjiga Zdenke Weber 'U zagrljaju glazbe'.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić istaknuo je da je zadovoljan festivalom koji je, unatoč recesiji, ostao na visokoj razini. Dodao je da se već rade planovi za sljedeću godinu, kada će partner festivala biti Rusija.

Pokrovitelji 42. varaždinskih baroknih večeri su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i Ministarstvo kulture. Osnivači i organizatori su grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin, Ministarstvo kulture, Varaždinska županija i Varaždinska biskupija. (Hina)