Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jasne Bogdanović u Salonu Galić

U Salonu Galić u Splitu, danas, 3. listopada, s početkom u 20 sati, otvara se izložba kiparice Jasne Bogdanović pod nazivom 'Dijalog ritmova'. Radove je moguće razgledati do 16. listopada.
vrijeme: 03.10.2012. 20,00
mjesto: Split; Salon Galić, Marmontova 3
url: http://www.hulu-split.hr
Baštinila je konstruktivističku i poetičku baštinu i crtu moderne umjetnosti, ništa pritom nije citirala, na ništa se doslovnije oslanjala. Mobilnim je svojstvima svojih djela otvarala brojne mogućnosti kombiniranja istovjetnih ili srodnih elemenata, problematizirajući odnose punoga i praznoga, krivoga i pravilnoga, dinamičnoga i statičnoga, a sklapanjem, rastvaranjem pomićnih elemenata ili njihovom zamjenom, umetanjima i preslagivanjima ostvarila je mogućnosti koje više ne priznaju autoritet mase.

Njezini stabilmobili u teškom drvu ukazuju na dinamičke fragmentacije i ritmičke cjeline. Ali sve lamele, klinovi, izvijeni elementi koji se uspinju ili spuštaju, prepliću, umeću ili sele, nisu u službi niti geometrjske strogosti niti projektivne stabilnosti nego su sublimirana stanja bića: ugode i raspoloženja - ovisno o mogućnostima prostorih kombiniranja (unutar kadra i unutar samoga prostora). Riječ je o tankoćutnom iskušavanju i provjeravanju vlastitih stanja ravnoteže, osjećaja sreće ili tjeskobe. Tako je Jasna Bogdanović pod 'krinkom' konstruktivističke poetike, metodički postupno i trijezno razložila svoja unutrašnja stanja strpljivo gradeći konstruktivnu mrežu u kojoj se, ispod 'drvodjelske' tehnike nazire unutrašnje zrcalo Bića.

Riječ je doista o sjedinjenju romantičarskoga i istraživačkoga tipa umjetnika. Jasna Bogdanović izbjegava naviku, predvidljivost i očekivanja. I sve može biti i ovako i onako. Ponešto namjerice ispušta iz svojih ruku i daje na volju promatraču da uništi stari i sastavi novi značenjski sklop. Premda kalafatska meštrija može usmjeriti imaginaciju prema rebrastim temeljima broda, ili je u umjetničkom smislu, uglaviti u bogatu ostavštinu poetičkoga konstruktivizma (Šutej, Kuduz, Šimunović, Kovačević…), ona od svega toga ima samo težak rad, težak hrast i nježnu ali ispod kože snažnu žensku ruku. Suprotno svim suvremenim rezignacijama i dezorijentiranostima kojima svjedočimo, na djelu je umjetnik pun radnih navika koja ustrajava na poeziji temata. Ive Šimat Banov

Jasna Bogdanović rođena je u Splitu 1948. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ivana Sabolića, diplomira kiparstvo 1975. Studij nastavlja u Sabolićevoj Majstorskoj
radionici koji završava 1977. Sudjelovala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Djela joj se nalaze u javnim zbirkama u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Humcu, Kuala Lumpuru i privatnim zbirkama u Italiji, Njemačkoj, Kazahstanu, Mađarskoj, Maleziji, Južnoj Koreji, SAD-u. Autorica je javnih skulptura u Rijeci, Dubrovi (Labin), Zagrebu.