Preskočite na glavni sadržaj

Izložba hrvatskog dizajna 1112

Izložba hrvatskog dizajna 1112
U Muzeju za umjetnost i obrt, u četvrtak, 13. rujna, u 20 sati, otvara se 'Izložba hrvatskog dizajna 1112' -  bijenalni pregled dizajnerske produkcije u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, do modnog dizajna. Izložba ostaje otvorena do 15. stuednoga. Tijekom trajanja izložbe održavat će se i niz predavanja, prezentacija i okruglih stolova.
vrijeme: 13.09.2012. 20,00
mjesto: Ljubljana, Slovenia
url: http://www.muo.hr
Aktualni pregled sedmi je po redu otkad je projekt lansiran 1999. godine, u tada još znatno manjem obimu. Izložbe hrvatskog dizajna prerastale su svoj okvir iz godine u godinu s novim uključenim kategorijama, većim odazivom dizajnerske zajednice i javnosti, a od prvih postava u Galeriji Forum unutar jednog desetljeća mijenjale su institucije-domaćine te se već dva izdanja održavaju u izložbenom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt. Izložbu organizira HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Muzejom za umjetnost i obrt.

Izložbe hrvatskog dizajna do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja sustavno obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetnu recepciju stručne i široke javnosti. Pozicionirajući se između manifestacija s dugom tradicijom poput Zgraf-a (posvećenog vizualnim komunikacijama) i Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, ove izložbe nastoje strogom selekcijom i svojom unutarnjom strukturom reflektirati stvarno stanje na hrvatskoj dizajnerskoj sceni s tržišnog, društvenog i kulturnog aspekta.

Cilj izložbe je afirmirati dizajn kao tržišno i društveno relevantnu struku. Kroz strogu selekciju izdvaja i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1112 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a sustavno prati i studentsku produkciju visoke razine nastalu u okviru domaćih obrazovnih institucija.

Selekcijsku komisiju koja je ove godine odlučivala o izboru radova koji će biti predstavljeni na izložbi činili su profesionalci u različitim područjima: Nikola Đurek, Narcisa Vukojević (grafički dizajneri), Neven Kovačić (produkt dizajner), Vanja Bertalan (informacijski arhitekt), Silvio Vujičić (likovni umjetnik i modni dizajner). U svojim esejima koji će biti publicirani u katalogu Pregled hrvatskog dizajna 1112 selektori analiziraju presjek produkcije u pojedinim područjima te detektiraju načine na koje on reflektira stvarno stanje u širem kontekstu, što manifestaciji daje i kritičku notu. Na otvorenju izložbe bit će dodijeljene i nagrade najboljim ostvarenjima u svim kategorijama, o kojima će odlučivati prošireni Međunarodni ocjenjivački sud koji, osim članova Selekcijske komisije, čine i dva gostujuća internacionalna dizajnera – renomirani dizajner i ilustrator s njujorškom adresom Mirko Ilić i slovenski industrijski dizajner Jure Miklavc.

Radovi na izložbi 1112 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn elektroničkih medija/dizajn interaktivnih medija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, postav izložbi/prostorna grafika/signalizacija, modni dizajn te koncept.
 
Ocjenjivački sud dodijelit će jednu Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, te Nagrade i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za svaku od kategorija, a njihov broj ovisit će o kvaliteti pristiglih radova. Studentskim radovima također će se dodijeliti Nagrade i Priznanja po kategorijama. Ocjenjivački sud ICOGRADA-e (International Council of Graphic Design Associations), pod čijim se pokroviteljstvom održava Izložba hrvatskog dizajna 1112, dodijelit će posebnu nagradu ICOGRADA Excellence Award. Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo posthumno će se dodijeliti Tomislavu Lerotiću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.
 
Izložbu prati reprezentativan katalog na 350 stranica koji detaljno dokumentira sve radove te donosi niz eseja, intervjua i osvrta članova žirija na dvogodišnje razdoblje u domaćem dizajnu.

PROGRAM:
Četvrtak, 13. rujna 2012. / MUO
 
20.00 – Otvaranje izložbe i proglašenje dobitnika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva
voditeljica: Ana Stunić
 
21.00 - Party: DJ Iva Starkova & DJ Rea
 
Petak, 14. rujna 2012. / MUO
 
18:00 Mirko Ilić: Simboli mržnje - predavanje
19:00 Stop, Think, Go, Do - promocija knjige i razgovor