Preskočite na glavni sadržaj

Grafičko-pjesnička mapa 'Izgubljeno među usnama'

Akademik Luko Paljetak i akademski slikar Rudolf Pater predstavili su u Kneževu dvoru još jedno djelo njihove dugogodišnje suradnje, mapu Izgubljeno među usnama. Riječ je o šest rukom ispisanih, do sada neobjavljenih Paljetkovih ljubavnih pjesama u prozi koje je akademik napisao prije pedeset godina, a koje je Pater ilustrirao monotipijama.
 
vrijeme: 29.08.2012.
mjesto: Zadar, Croatia
url: http://ozk.unizd.hr/lida/
One, sa motivima muškarca i žene te njihove ljubavi koja se nastavlja i u smrti, tematski prate svaku Paljetkovu pjesmu. 'Grafičko literarni duet', kako je  Paljetka i Patera opisao Davor Mojaš, uz Tonka Maroevića jedan od autora dvaju predgovora mape, Dubrovčanima je u Kneževu dvoru darovao nešto skoro zaboravljeno. Ljubav. Posebice u ovim sivim vremenima povratak u bezbrižna vremena zaljubljenosti barem na trenutak prijao je svakom tko je večeras sišao u Grad i ušao kroz otvorena vrata Dvora.

Dubrovačka glumica Mirej Stanić kao eho pratila je akademika dok je čitao svoju pjesmu Izgubljeno među usnama čime je poručeno da je ljubav uzvraćena. Paljetak i Pater pobrinuli su se i vizualno dočarati ljubav i to na najbolji način, argentinskim tangom kojeg je na akordeonu odsvirao profesor Marjan Krajna a otplesalo dvoje mladih plesača Tena Žepec i Goran Šimonji.

Inače mapa Izgubljena među usnama izrađena je u naknadi od samo 25 komada od kojih svaka predstavlja original obzirom da je Pater za svaku izradio posebne monotipije. (Dubrovački vjesnik)