novo izdanje

Ivan J. Bošković: Prvo čitanje


vrijeme: 02.08.2011.
organizator: Društvo hrvatskih književnika

Prof. dr. sc. Ivan (Jurin) Bošković, autor šest knjiga s kroatističkim temama te brojnih znanstvenih tekstova, upravo je objavio novu knjigu - Prvo čitanje, u izdanju Društva hrvatskih književnika. 

Kritike od kojih je sastavljena ova knjiga prvi put su objavljivane u Književnoj kronici časopisa FORUM.

"Prvo čitanje" predstavlja relevantan uvid u ključne knjige i opuse hrvatske proze zadnjih godina.
 
Knjiga obuhvaća dvjestotinjak stranica, a donosi prikaze najrecentnijih knjiga hrvatske prozne produkcije: Štiksa, Aralice, Pavličića, Popovića, Šehovića, Majdaka, Barbierija, Drakulić, Drndić, Kovača, Bilosnića Perišića, Koščeca, Bauera, Vuletića, Cvetnića, Međurečana, Bazine, Pavelića, Mlakića i drugih.

Knjiga je to koja je svojom spisateljskom kulturom namijenjena i književnim znalcima, studentima i proučavateljima književnosti, ali i običnom čitatelju koji prije čitanja želi saznati što čita i o kakvoj je knjizi riječ.

***
Ivan J. Bošković rođen je 1953. godine u Sinju. Školovao se u Gali (Hanu), Sinju i Zagrebu, gdje je Filozofskom fakultetu diplomirao i doktorirao. Zaposlen na Filozofskom fakultetu u Splitu. Iz hrvatske književnosti, kao primarnog područja intelektualnih i znanstvenih interesa, objavio više stotina novinskih, stručnih i znanstvenih članaka te knjige: Prozna vremena (1997.), Iskustvo drugoga (1999.), Lica i obrasci (2001.), ORJUNA – ideologija i književnost (2006.), Protiv zaborava(2006.) te Splitske teme (2010.). Objavio, u elektroničkom izdanju, i sveučilišni priručnik Književnost klasicizma i romantizma (2008.). Dobitnik je književnih nagrada: Julije Benešić (1998.), Antun Gustav Matoš (1999.) te Judita za najboju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini za 2006. godinu. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Hrvatskog filološkog društva te Književnog kruga Split.
 

(D.H.F., 02.08.2011)