projekcija

'Recikliranje' B. Ištvančića na banjalučkom festivalu kratkog filma


vrijeme: 09.08.2011. - 13.08.2011.
mjesto: Banja Luka

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 5. međunarodnog filmskog festivala KratkofilPlus 2011 (Banja Luka, 9. - 13. kolovoza). Film 'Recikliranje' bit će prikazan u glavnom natjecateljskom programu i natjecat će se za jednu od nagrada festivala u kategoriji igranog filma.

Sinopsis i ideja priče
Romska obitelj s ruba velegrada (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece) u rano jutro odlaze na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan.

Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja (reciklira) odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.

Kao dio omnibusa 'Zagrebačke priče' kratki igrani film 'Recikliranje' je snimljen na jeziku romske nacionalne manjine u Hrvatskoj u čemu je pomoć i suradnju za romski jezik pružio Kasum Cana.

RECIKLIRANJE, kratki igrani film, 15 minuta
produkcija: Propeler film, Hrvatska, 2009/2010.
glume: Slaven Knezović, Ana Maras, Asim Ugljen, Erol Neziri, Vinko Kraljević, Atif Abazov, Ismet Shabani, Semir Hasić Sammy i Romi naturščici
redatelj: Branko Ištvančić
scenarist: Edi Mužina
direktorica fotografije: Bojana Burnać
montažer: Veljko Segarić
glazba: Semir Hasić Sammy
suradnik za romski jezik: Kasum Cana
producent: Boris T. Matić

Trailer filma

(R.P.B., 28.07.2011)