Preskočite na glavni sadržaj

Marija Lopac: Kada odeš

Nakon netom održane izložbe 'Insomnia' u galeriji Volksroom u Bruxellesu, mlada umjetnica Marija Lopac prvi put se samostalno predstavlja u Varaždinu, s izborom slika i grafika. Izložba pod naslovom 'Kada odeš' priređuje se u prostoru Salona palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, od 23. kolovoza do 16. rujna, a otvorenje će biti u četvrtak u 19 sati.
 
vrijeme: 23.08.2012. u 19 sati
mjesto: Varaždin, Salon palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, Trg M. Stančića 3
url: http://www.gmv.hr/
Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Barbara Vujanović u predgovoru kataloga izložbe osvrće se na kategoriju vremena i čovjeka koji mu nastoji ući u trag, što je u duhovnoj i preceptivnoj razini u fokusu likovnog stvaralaštva Marije Lopac. U slikarskim ostvarenjima u tehnici ulja i akrila na platnu zapaža se izrazita narativnost, pa i bliskost estetici stripa, dok su grafike, u tehnici linoreza, realizirane u apstraktnoj formi. U svakom slučaju, kako ističe i sama umjetnica, zajednička poveznica je sjećanje na djetinjstvo, na prošlost, životnu memoriju koju reinterpretira; odnosno, umjetnica se vraća u prošlost, preispitujući na taj način vlastitu osobnost izgrađenu na temelju odgoja, obrazovanja i društvenih okolnosti.

Izložba Marije Lopac postavljena je za razgled do 16. rujna ove godine, a tijekom održavanja Špancirfesta (24.8.-2.9.2012.) bit će produženo otvorena za razgled svaki dan, osim ponedjeljka, od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je besplatan.
***
Marija Lopac (r. 1983. g. u Zagrebu) završila je smjer tekstilnog dizajna na Školi primijenjenih umjetnosti, nakon čega je 2009. godine diplomirala u klasi grafike na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti. Ljetni semestar 2007./2008. g. provela je kao stipendistica na Likovnoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Gustava Gnamuša. Dosad je održala desetak samostalnih izložbi, od kojih dvije u inozemstvu, te sudjelovala na više skupnih. Osim slikarstva, grafike i tekstilnog dizajna bavi se pedagoškim radom kao nastavnica likovne umjetnosti, voditeljica likovnih radionica te tečajeva crtanja i slikanja.

Vidi i:
Program Gradskog muzeja Varaždin tijekom Špancirfesta