seminar

5. 'East Meets West' Croatia Drum Camp


vrijeme: 05.08.2011. - 12.08.2011.
mjesto: Grožnjan

Susret bubnjara Istoka i Zapada u Hrvatskoj: Croatia Drum Camp međunarodni ljetni seminar udaraljkaša, po peti će se put održati pri Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, od 5. do 12. kolovoza 2011. Vodeće ime ovogodišnjeg bubnjarskog kampa je Virgil Donati koji je proglašen najboljim svjetskim bubnjarom za tekuću godinu. 
Taj Australijanac talijanskog podrijetla, već duže vrijeme nastanjen u Los Angelesu, proglašen je i br. 1 bubnjarskim edukatorom i predavačem na bubnjarskim klinikama širom svijeta (izvor američki časopis 'Modern Drummer Magazine' najtiražniji svjetski mjesečnik za bubnjare i udaraljkaše). Inače, osim što je stalnim članom banda Steve Vai-a, Virgil je također snimao i nastupao s Mick Jaggerom, Tribal Techom i odnedavna također sa svojim vlastitim bandom Planet X.
 
Drugo najveće ime ovogodišnjeg seminara je Antonio Sanchez, najtraženiji jazz bubnjar na sceni i novi miljenik velikog jazz pijaniste Chick Coreae! Osim Chicka, ovaj genijalni Meksikanac s boravištem u New Yorku stalni je član i Pat Metheney Banda te New Quarteta Garyja Burtona (početkom srpnja nastupili u Rovinju na Avantgarde Jazz Festivalu-op.a.). Svoje dosadašnje čak tri osvojene nagrade GRAMMY (tek mu je 40 godina), Antonio je zaradio 2003. za album 'Speaking of Now' koji je snimio sa Pat Metheney Group, a zatim je osvojio još dva GRAMMY-ja, jedan za 'Wide Angles' sa jazz saksofonistom Michael Breckerom (2004), te za 'Motherland' Danila Pereza (2005).
 
Od ostalih predavača, bit će tu još: američki bubnjar, glazbeni novinar i stručnjak za glazbeni biznis Mike Haid (Ray Gomez, Steve Wood, Steve Cunningham), umjetnički voditelj/koordinator seminara i magistar udaraljki Petar Ćurić (Sharon Isbin, Mark Nightingale, Michael Davis), te kao poseban gost ove godine i Dado Marinković, dugogodišnji vjerni polaznik 'Croatia Drum Camp' radionica u Grožnjanu, a sada bubnjar najveće hrvatske pop zvijezde Gibonnija! Inače, Dado je trostruki dobitnik nagrade 'Status' za najboljeg hrvatskog Pop/Rock bubnjara (2004, 2005, 2006), a tijekom je svoje bogate karijere, osim sa Gibonnijem, nastupao i snimao s praktički svim najvećim zvijezdama balkanskog poluotoka, od Parnog Valjka, Dine Merlina i Tonya Cetinskog do Zdravka Čolića, Vlatka Stefanovskog, Toše Proeskog…
 
'Žao mi je što mediji uporno ne spominju da mi, evo već treću godinu zaredom – u suradnji s poznatim američkim glazbenim institutom 'The Drummers Collective', uspješno šaljemo hrvatske bubnjare i udaraljkaše na usavršavanje u New York City!', kaže mr. Ćurić, osnivač i koordinator Croatia Drum Camp-a i nastavlja 'otkako smo osnovali prvo hrvatsko takmičenje bubnjara 2009. godine 'Croatia Drum Competition' - pobjednicima smo dodijelili pune stipendije za 3-tjedno usavršavanje u New Yorku! Do sada smo poslali čak četiri naša polaznika-laureata na usavršavanje, a među njima su i Splićanin Jan Ivelić (dugogodišnji bubnjar TBF-a), te Varaždinac Saša Maček, koji je zahvaljujući upravo našoj stipendiji dobio vizu za Ameriku, a zatim iz New Yorka odradio i turneju po Kaliforniji kao bubnjar američkog sastava 'Call the Cops'. Naime, činjenica ostaje da ništa od toga ne bi bilo ostvarivo da Saša nije prvo došao k nama u Grožnjan, jer sve je počelo dolaskom u Grožnjan, kao što to uvijek i započinje!' završava Ćurić, uz osmijeh.
 
Prijave za ovogodišnji peti jubilarni East Meets West 'Croatia Drum Camp' međunarodni ljetni seminar udaraljkaša još su uvijek otvorene, a vrše se po principu 'tko prvi' do popunjenja svih raspoloživih mjesta. Sve informacije mogu se pronaći na web stranicama seminara: www.myspace.com/groznjanpercussion, ili na email groznjan@gmail.com, te na broj 091/532-9405.
 
'East Meets West - Croatia Drum Camp' ne bi bio ostvariv bez potpore: Musicshop.hr - hrvatski lanac dućana glazbenim instrumentima, Drummers Collective New York, Pearl bubnjevi, Zildjian činele, Remo opne, Modern Drummer Magazine, HGU Zagreb, Vina Franc Arman. (Izvor: Croatia Drum Camp)

(D.H.F., 26.07.2011)