Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni festival klapa Perast 2012.

Jedanaesti Međunarodni festival klapa Perast 2012. održat će se od 2. do 5. kolovoza prvi puta u sklopu festivala Kotor Art, najavljeno je u četvrtak u Kotoru.  
vrijeme: 02.08.2012.
mjesto: Dubrovnik - Bol (Island Brac) - Pula (Croatia)
url: http://festivalklapaperast.com/fest/
Umjetnički ravnatelj Kotor Art-a Paolo Magelli je na konferenciji za novinare kazao da ovo nije privremeno udruživanje, već je početak jednog zajedničkog putovanja, jer klapa je nešto što ujedinjuje jedan prostor kulturološki a taj prostor je cijeli Mediteran.

"Mi radimo ozbiljno na tome kako bi stvorili asocijaciju mediteranskih festivala klapskog pjevanja koja bi uključila cijeli Mediteran, Izrael, Liban, Cipar, Tursku, Tunis, Grčku, a suština klapske pjesme vraća nas u prošlost čak do XIII stoljeća“, kazao je Magelli.

Na festivalu će nastupiti ukupno 20 klapa u natjecateljskom dijelu, 7 ženskih, 8 muških i 5 mješovitih. Iz Hrvatske će nastupiti 12 klapa iz BiH 5, iz Crne Gore 3 i u revijalnom dijelu 5.

Novina je što se ove godine uvodi Bokeljska skladba kao obavezan dio repertoara. Svih 20 klapa koje će se takmičiti na festivalu će otpjevati po jednu bokeljsku skladbu koje su prikupljene od etno-muzikologa, kazao je Milan Kovačević ravnatelj Festivala klapa u Perastu.

Kao posebni segment festivala istaknut je znanstveni skup koji će se održati 4. kolovoza u Muzeju grada Perasta. Skup će biti posvećen Ludviku Kubi etnomuzikologu i slikaru koji je 1907. objavio zbirku 255 notnih zapisa kompozicija prikupljenih u Boki Kotorskoj a koji se čuvaju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Ova institucija ustupila je sav materijal na kritičko razmatranje i objavljivanje zbirke, Festivalu klapa iz Perasta što je veoma značajno za razvoj klapskog pjevanja.