Preskočite na glavni sadržaj

Nastup ansambla LADO na zadarskom Forumu

U sklopu svoje ljetne turneje i u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, LADO u utorak, 24. srpnja, gostovat će na zadarskom Forumu, ispred crkve sv. Marije, gdje će biti postavljeno gledalište, priopćeno je iz te turističke zajednice.
 
vrijeme: 24.07.2012.
mjesto: Madrid, Spain
url: http://www.lado.hr
Ansambl LADO na svoju je tradicionalnu ljetnu turneju krenuo je 12. srpnja nastupom u Umagu, a potom su uslijedili nastupi u Bakru, Prelogu, Ogulinu, Zagrebu, Solinu, Dubrovniku, Zagvozdu, Trogiru, Rogoznici i Trilju, a sam kraj turneje održat će se nastupom u Zadru.
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.
 
LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom, a sve to rezultiralo je koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva.
 
Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima, a sam Ansambl posjeduje i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i "putujućim muzejem".