Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Luke Duplančića u Trogiru

U Muzeju grada Trogira, u utorak, 24. srpnja, u 20 sati, otvara se izložba ilustracija iz ciklusa Ivane Brlić Mažuranić, autora Luke Duplančića.
 
vrijeme: 24.07.2012. u 20 sati
mjesto: Trogir, Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4
Izložba se održava u organizaciji Kustoskog tima Maiden.doo: Maja i Denis Marohnić.

Virtuozno uprizorenje Luke Duplančića

Svatko tko se u bilo kojoj životnoj dobi upoznao s djelima Ivane Brlić Mažuranić, sigurno će ih zauvijek pamtiti. Fantastičan svijet s kojim se susrećemo u Šumi Striborovoj, Regoču, Toporku ili u zbirkama pjesama i pripovijetki poput Valjani i nevaljani, Škola i praznici, Srce od licitara i Slike, upravo su Luki Duplančiću neiscrpni izvor inspiracije.

Kako spisateljica vitruozno piše, tako i umjetnik virtuozno pisano uprizoruje svojom originalnošću i svježinom.

Svjetovi mitova i mitska bića poput divova i vila, isprepletenih s ljudskim životima i sudbinama, nose u sebi dublju pouku ili temu koja bi se na bilo koji način mogla ticati svakog pojedinca. Bez obzira radi li se se o temama poput ljubavi majke prema sinu iz Šume Striborove ili svađi između dvaju sela i susretu Kosjenke i Regoča, to čini ove bajke, tj. Duplančićeve ilustracije, bliskima svakom promatraču.

Umjetnik se s osobitim senzibilitetom bavi bajkovitim svijetom slavne spisateljice.

Predstavio se kao strpljivi majstor detalja. Pozorni će promatrač uočiti kako dubinskom koncentracijom i pažnjom pristupa svakoj pojedinosti, bila ona uvojak vilinske kose, prikaz podzemlja u koji se spuštaju Regoč i Kosjenka ili Svetovida na brdu. Ta koncentracija nikada ne popušta, a djela se ne iscrpljuju u detaljističkom prikazu, nego iz njega crpe svu raskoš i ispunjenje.

Riječ je o umjetniku koja na svijet oko sebe gleda drugačijim očima. Velikodušno i osjećajno pokazuje razigranost i tajnovitu prirodu djeteta koje se krije u svakom od nas. Njegova djela još više potvrđuju čovjekovu vječnu potrebu za duhovnim čudom. Njeguje osebujan i prepoznatljiv izraz koji ga privlači od najranije dobi. Izvanredna maštovitost, razigranost i spontanost, obilježja su Lukinih ilustracija.

Na ovoj izložbi Luka Duplančić predstavlja male formate ilustracija velike izražajnosti, neovisne o umjetničkim trendovima koji na najbolji mogući način predstavljaju dubinsko čitanje velike hrvatske spisateljice.

Koristi različite crtačke i slikarske tehnike poput tempere, akvarela, tuša i flomastera, služi se mitološkim i starohrvatski rječnikom. Likovi nisu stripovski regulirani, od ilustracije do ilustracije variraju, a to im daje uvijek novi karakter. Tako Regoč u svakom novom djelu dobiva novo obličje, ali s uvijek prepoznatljivim detaljima. Djela odišu bogatim koloritom koji dodatno objedinjuje svu imaginaciju i kreativnost fantastičnih svjetova.

Rad Luke Duplančića poziv je gledatelju da zaviri i gostuje u magičnom svijetu ilustratora, da, kazano jezikom bajki, zakorači u Šumu Striborovu i vidi da li mu je draža njegova nesreća od sve sreće ovoga svijeta. (Ivana Školnik)