Preskočite na glavni sadržaj

Matija Ferlin gostuje na festivalima u Italiji i Svetvinčentu

Predstava 'Sad Sam / Almost 6' Matije Ferlina gostovat će 13., 14. i 15. srpnja na talijanskom međunarodnom festivalu izvedbenih umjetnosti 'Santarcangelo Festival Internazionale del Teatro in Piazza'. Nakon gostovanja u Italiji, Matija Ferlin će svoju najnoviju predstavu 'Sad Sam Lucky' izvesti u nedjelju, 22. srpnja, na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat.
vrijeme: 13.07.2012.
mjesto: Italija / Hrvatska

Santarcangelo Festival Internazionale del Teatro in Piazza 2012.

Ovo je treće izdanje festivala koji se održava svake tri godine na raznim lokacijama u gradu, od trgova preko napuštenih industrijskih hala do kazališta i kino dvorana. Festival postavlja odabrane umjetnike u neočekivani kontekst, nastojeći ostvariti dijalog i ideju da Santarcangelo nije mjesto izlaganja umjetnosti, već mjesto umjetnikovog iskustva gdje se stvaraju projekti izvan očekivanih kazališnih formi. Onamo, daleko od TV i bilo kojeg narcizma, s jednostavnošću i smjelošću isprepliću se kazalište, spisateljstvo, slikanje i film, a umjetnici, prolaznici, djeca, starci i stranci zajedno ocrtavaju uski krug u kojem se susreću umjetnost i život. Uz Matiju Ferlina na festivalu nastupaju kazališne skupine i umjetnici kao što su: ZimmerFrei, Donghee Koo, Strase, Richard Maxwell and New York City Players, Menoventi, Kinkaleri, Fuocofauto, Damir Todorović i Valentina Carnelutti.

U solo predstavi 'Sad Sam / Almost 6' Matija Ferlin preispituje dječji um kojega ništa ne uvjetuje, pa čak ni vlastito postojanje. Tijekom odrastanja, svijest o postojanju stvara brojne 'terorizirajuće' činjenice koje proizlaze iz društvenih uvjeta i ograničenja. Svi fiktivni likovi iz djetinjstva postaju neprijatelji. Rezultat činjenice da moramo odrasti su nesavršenosti koje sačinjavaju naše živote i načine življenja posebnima i individualnim. Jedan je oslonac, mogućnosti brojne. Predstava 'Sad Sam / Almost 6' je nastala u produkciji autora i zavoda Emanat iz Ljubljane.  Djelomično je razvijena za vrijeme rezidencije uTanzquartier Wien u jesen 2008 u programu Kultur kontakt Austria.

Festival plesa i neverbalnog kazališta  Svetvinčenat

Predstava 'Sad Sam Lucky' je premijerno izvedena 19. travnja 2012. u Zagrebačkom plesnom centru, nakon čega je uslijedila francuska premijera predstave 24. svibnja u pariškom plesnom centru – Centre National de la Danse.

Predstava 'Sad Sam Lucky' dio je 'Sad Sam' ciklusa, serije solo predstava kojima Matija Ferlin plijeni pozornost i publike i kritike svojom nenametljivom autorskom hrabrošću, potezima mimo moda i očekivanja plesne scene te ispovjednom žestinom koja podsjeća na neposrednost glazbenog iskustva.

Matija Ferlin
, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu, jedan je od trenutno najzanimljivijih hrvatskih koreografa koji je ostvario međunarodnu karijeru surađujući sa Sashom Waltz i drugim velikanima suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti. Prestižni njujorški časopis V Magazine, proglasio ga je najistaknutijim koreografom u 2011. godini.