festival

Hartera 7 festival


vrijeme: 14.07.2011. - 16.07.2011.
mjesto: Rijeka

Ovogodišnji glazbeni festival Hartera donosi tri dana apsolutnog zabavnog i bogatog kulturnog programa. Ambijent stare tvornice papira u Rijeci ispunit će zvuci glazbenih zvijezda kao što su vrhunski danski elektroničari Trentemoeller LIVE ili Hercules and Love Afaire, James Jolden, Brodinski te mnogi drugi. 

Ove godine Hartera priređuje nulti dan 14. srpnja, a glavni program Hartere održava se u petak i subotu, 15. i 16. srpnja.

Ove će godine u tri dana na Harteri nastupiti inozemne zvijezde kao što su elektroničari Trentemoeller LIVE, Hercules and Love Afaire, James Jolden, Brodinski, DJ Feadz, Fairmont, Photek, Pearson aka Ramadanman, Ikonika, Scratch DVA itd. Hrvatska i regija donosi postav na kojem nastupaju Hladno pivo, Pasi, Diskurz, Krešo i kisele kiše, Petar Dundov, Elemental, Kawasaki 3P, Električni orgazam, Eddy Ramich, Lollobrigida, Goribor, Multnietnička atrakcija, NipplePeople, Grč, Klaus, Aeon, Iggy Dub, najavio je na konferenciji za novinare Dražen Baljak ispred Hartera Festivala.
 
Hartera festival savršeno se uklapa u sliku Rijeke koji i u buduće želimo nadograđivati, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Ona je danas respektabilan trodnevni festival koji je u svojih dosadašnjih 6 izdanja predstavio nevjerojatno raznovrsne izvođače i performera iz regije i svijeta, te brojnim popratnim događanjima zaradio titulu drugačijeg i posebnog, što potvrđuje i činjenica da izabran za jedan od 10 najboljih malih festivala u Europi po mišljenju European Festival Awards.
 
Ove godine Hartera priređuje nulti dan 14. srpnja na kojem će nastupiti Hladno pivo, koje promovira svoj aktualni album 'Svijet glamura', Pase, koji su mnoge oduševili svojim scenskim nastupom i iskrenom žestinom svirke, hvaljene debitante Diskurz i Krešu i kisele kiše.
 
Uz bogat glazbeni program, paralelno će se održavati Hartera plus, ispunjena umjetničkim sadržajima, performansima i radionicama. Ove godine tako započinje najveći umjetnički projekt u Harteri, strip-priča o Vivi Rinocerus, neprekidan proces kojeg je osmislio Damir Martinović-Mrle. Nakon raspisanog natječaja za strip, odabrali su dvoje umjetnika koji su vizualno dočarali Damirove likove, a već ove godine će se trodimenzionalno predočiti u samom prostoru Hartere te na taj način starom prostoru i festivalu dati jednu novu dimenziju.
 
I ove godine održava se projekt Interface 012, projekt interdisciplinarne međunarodne umjetničke suradnje u organizaciji stvaralačke mreže Zebra koju vodi David Lušičić. U sklopu ovog međunarodnog projekta održavat će se radionice a afirmiranim umjetnicima koji se bave interaktivnim video tehnologijama. Camille Scherrer iz Švicarske izložit će interaktivnu video instalaciju "In the woods", Kit Webster iz Australije predstavit će prostornu video instalaciju "Enigmatica", održat će se i video-sonični performans 35Plis, te koncertni performans u koritu Rječine Šumovi protiv Valova, te mnogi drugi.
 
Na programu je i Pecha Kucha Night 7., te interdisciplinarni projekt Factory in Progress, projekt koji umjetničkom razradom generira originalni produkt koristeći povjesne i suvremene elemente bivše tvornice. Tu je i projekt Pesničenje, umjetničke grupe Škart koji je suvremena pjesnička gladijatorska borba. Desetak pjesnika izlazi na scenu i smjenjuju se u dvije runde. 
 
Glavni program Hartere održava se u petak i subotu, 15. i 16. srpnja, na kojem ćete doživjeti sve ostale navedene izvođače, a za oba dana platit ćete 220 kuna. Samo za petak ulaznica stoji 100 kuna, a samo za subotu 160 kuna. (Izvor: rijeka.hr)
 

(D.H.F., 06.07.2011)