Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna smotra folklora: Djeca i folklor

46. Međunarodna smotra folklora, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, održat će se od 18. do 22. srpnja 2012. Ovogodišnja smotra posvećena je djeci, odnosno folklornoj baštini koju uče i prikazuju djeca: dječjim igrama, plesovima, pjesmama i običajima, najavljuje MIC.
vrijeme: 18.07.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.msf.hr/
 
 Foto: Vido Bagur / Dječja folklorna grupa 'Ethno', Zagreb
Nastupaju pokladne dječje skupine, dječje povorke vezane uz negdašnje obredne sadržaje (križarice iz Slavonije, ivančice iz Moslavine i preperuše s otoka Murtera), dolaze i izvođači dječje Robinjice s otoka Paga i dječje Tovareće mužike s Dugog otoka. Predstavljaju se i djeca koja vrsno sviraju tradicijska glazbala i pjevaju tradicijske napjeve. Uz dječji folklor, za scensko prikazivanje djeca uče i folklor odraslih, posebice plesove i pjesme svoga kraja.
 
Uz brojne dječje folklorne skupine iz Hrvatske nastupaju i djeca iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litve, Njemačke i Ukrajine, tradicijsko lutkarsko kazalište iz Irana te folklorna društva odraslih iz Hrvatske i drugih zemalja (iz Litve, Kenije, Rusije i Slovačke te Hrvati iz Slovenije).
 
U popratnom je programu izložba Dječji svijet naših predaka, koncert crkvene glazbe te brojne plesne i glazbene radionice namijenjene djeci i odraslima. Sudionici 46. međunarodne smotre folklora izvode svoje programe i u dječjim ustanovama u Zagrebu i okolici te gostuju na smotrama i ljetnim priredbama izvan Zagreba. Hrvatska televizija prati događanja ove Smotre, prenosi svečanu priredbu Djeca i folklor i dio programa Smotre snima u studiju te ga emitira tijekom godine.