Preskočite na glavni sadržaj

Ciprian Mureșan izlaže u Galeriji SIZ

Rumunjski umjetnik Ciprian Mureșan, koji boravi u Rijeci u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov, u ponedjeljak, 9. srpnja, u 20 sati, predstavit će svoje radove na izložbi 'Prakse gladovanja i drugi radovi', u Galeriji SIZ. Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja.
vrijeme: 09.07.2012. 20,00
mjesto: Nowy Cacz, Poland
url: http://www.bwasokol.pl/
U Galeriji SIZ Ciprian Mureșan predstavlja novu verziju svog rada Karta. Polazište rada je vojna karta, čije su dijelove precrtala djeca iz Rijeke, Zagreba i Vrbnika na Krku, u dobi od 6 do 9 godina, s umjetnikovim uputstvom da nacrtaju dijelove karte u odsustvu cijele slike, kazao je na konferenciji za novinare Nemanja Cvijanović, voditelj Galerije SIZ. Rastavljen rezultat ovog procesa postepeno postaje apstrakcijom – otisci, štapovi, točkaste linije, figure – elementi koje djeca koriste u školi, ali koji rekonstruirani u cjelini, jedan pored drugog, nekako mogu postati i oružje. No, bojice koje djeca koriste prilikom precrtavanja ratne austro-ugarske karte iz Prvog svjetskog rata su topive, pa karta s vremenom izblijedi.
 
Pored ovog rada, za vrijeme svog boravka u Rijeci, kroz program Samoupravne interesne zajednice i Rezidencijalni program Kamov, Ciprian Mureșan razvija svoju seriju snimaka iz Prakse gladovanja (2012.), koja okuplja razna svjedočenja o iskustvu gladi, kroz dvije nove intervencije izvedene u Rijeci – intervjuirajući legendarnog riječkog boksača Remiza Tatarija i aktivnog riječkog boksača Veljka Šaponju.
 
Rumunjski umjetnik Ciprian Mureșan, rođen je 1977. u Deju, a trenutno živi i radi u Cluju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Cluju – Napoci 2000. godine.
Mureșan u svojoj umjetničkoj praksi koristi sve vrste medija - od crteža, videa i objekata do fotografije i umjetničke knjige. Od 2005. godine, Ciprian Mureșan uređuje časopisa IDEA art + society, koji izlazi u Cluju-Napoci. U svojim radovima istražuje, popravlja i rekontekstualizira povijesne, društvene i kulturne (literarne i/ili umjetničke) reference, kako bi otkrio kompleksnost svakodnevnog života, postavljajući uvjete gledanja na povijest.

Galerija SIZ u suradnji s Rezidencijalnim programom Kamov održat će izložbe Giuliane Racoo (koja je već boravila u Rijeci), zatim Ivana Muodova, Steafana W. Pasquinija, Ibre Hasanovića, a Sasha Huber i Petri Saariko gostovat će u mjesecu listopadu.

O Rezidencijalnom programu Kamov govorio je Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu spomenuvši da je na pomolu suradnja sa inozemnim Rezidencijalnim programima koja će se temeljite na reciprocitetu umjetnika. Naglasak je na međunarodnoj suradnji koja će koristiti kako samim umjetnicima tako i našim građanima koji će imati priliku vidjeti i doživjeti suvremenu umjetničku scenu.
Izvor: Grad Rijeka