Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol o prostoru bivše vojarne u Sinju

U okviru projekta 'Nećemo u smeće', koji se odvija kroz program Clubture-a, u petak, 6. srpnja, u 19,30 sati, održati će se okrugli stol o javnom prostoru na temu 'Što s vojarnom?, u prostoru bivše vojarne Ivaniš Nelipić.   
vrijeme: 06.07.2012. 19,30
mjesto: Sinj; Prostor bivše vojarne Ivaniš Nelipić
Vojni kompleks koji se nalazi u užem centru grada, pod nazivom vojarna Ivaniš Nelipić, u postupku je vraćanja Gradu Sinju na upravljanje. U međuvremenu, zbog nedostatka prostora za djelovanje, prostor spomenute vojarne skvotale su dvije udruge mladih, SKUP (Sinjski kulturni urbani pokret) i SUK (Sinjska umjetnička komuna) te raznim programima do sada zatvoreni vojni objekt otvorili javnosti. Od 2009.do danas, na prostoru vojarne održani su brojni programi za mlade: projekcije filmova, koncerti klasične, rock i electro glazbe, likovne radionice, slušaonice, književne promocije.       

Grad Sinj je naručio DPU (detaljni plan uređenja) za  prostor vojarne iz kojeg je vidljivo da nije nastao kao rezultat kritičkog promišljanja javnog prostora i ne daje odgovor na pitanje što s vojarnom. S obzirom na položaj i veličinu kompleksa predviđeni sadržaji bi trebali biti od javnog interesa, što DPU ne predviđa ( svega 15% prostora predviđeno je za javne i društvene sadržaje).

Na okruglom stolu će upravo biti govora o načinu raspolaganja i upravljanja javnim prostorom, prezentirana kratka analiza samog prostora bivše vojarne I. Nelipića te ponuđen prijedlog rješenja prenamjene vojarne. 

O temi će govoriti sljedeći stručnjaci i gosti: dr. prof. Ivo Šimunović, dipl. ing. arh. Dinko Peračić, dipl. nov. Vito Perić, te dipl. ing. arh. Stipe Marasović, gradonačelnik Ivica Glavan, a svoja iskustva o sličnoj problematici (skvotanju napuštenih vojarni) podijeliti će s nama aktivisti iz Novog Sada koji su pokrenuli inicijativu za prenamjenu vojnog kompleksa u Društveni centar.