Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje sopranistice Olge Šober u Brazilu

Riječka primadona i nacionalna prvakinja, sopranistica Olga Šober, s iznimno velikim je uspjehom nastupila u Sao Paolu u Brazilu, te u okviru Festivala kazališta, grafičke umjetnosti i klasične glazbe 'Vladimir Herzog', bila sudionicom praizvedbe kantate za simfonijski orkestar, zbor i sopran solo 'Dnevnik Anne Frank' Leopolda Gamberinija (1922.-2012.).
vrijeme: 29.06.2012.
mjesto: Buryat Republic
url: http://www.tvornicalutaka.hr/

Naime, Olga Šober je Annu Frank izvela 29. i 30. lipnja u Auditoriumu Ibirapuera, a 1. srpnja, na otvorenom, u Ibirapuera Parku. Pod ravnanjem maestra Martinha Lutera Galatija i u režiji Nauma Alvesa de Souze, uz Olgu Šober nastupile su brazilska baletna umjetnica Clarisse Abujamra i japanska violončelistica Yuriko Mikami te Simfonijski orkestar Campinas i veliki zbor Luther King (110 pjevača).

Kantatu je skladao Leopoldo Gamberini u suradnji s Anninim ocem, Ottom Frank, a ovo je bio prvi put da je predstavljena u integralnoj verziji (praizvedba je bila u Genovi 1965. u smanjenoj glazbenoj formi). Uz mnoge zvučne i vizualne efekte što ih je osmislio dizajner Kika Farkas te u koreografiji Decia Otera Stagiuma, na jedinstven je način ispričana priča o djevojci koja je bila žrtva holokausta. Važno je spomenuti da je dirigent Martinho Lutero Galati de Oliveira dobio smjernice za izvedbu ove kantate izravno od autora.

'Multimedijalna kantata 'Dnevnik Anne Frank' okupila je 180 izvođača iz cijelog svijeta u prekrasnom Auditorijumu Ibirapuera kojeg je projektirao Oscar Niemeyer. Prve dvije izvedbe bile su odavno rasprodane, a na posljednjoj, u Parku Ibirapuera koji se nastavlja iza pozornice ovog jedinstvenog Auditorija, bilo je prisutno desetak tisuća gledatelja', rekla je riječka primadona i nacionalna prvakinja opere Olga Šober. 'Čast mi je bila sudjelovati u ovom projektu, uz doista izvanredne soliste. Suradnja s maestrom Luterom Galatijem bila je jedinstvena. S njime sam prvo radila u Rijeci i u Milanu, a posljednja dva tjedna ovdje u Sao Paulu. Prenio mi je sve želje nedavno preminulog kompozitora Gamberinija. A nadam se i vjerujem da sam pjevajući vrlo tešku dionicu Anne Frank ispunila očekivanja svih. U Sao Paulu sam inače održala i koncert sakralne glazbe u crkvi koledža Sion gdje sam pjevala i djela hrvatskih autora.' HNK Ivana pl. Zajca