Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni program 59. Pule

Međunarodni program 59. Pule
Međunarodni program 59. festivala igranog filma u Puli, koji se održava od 14. do 28. srpnja na Kaštelu, u Kinu Valli i Areni, započet će filmom otvaranja ovogodišnjeg Berlinalea 'Zbogom kraljice' (Les adieux à la reine) Benoita Jacquota, a bit će zatvoren filmom dobitnikom Zlatne palme ovogodišnjeg Festivala u Cannesu – 'Ljubav' (L'amour) Michaela Hanekea.
vrijeme: 14.07.2012.
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://www.matica.hr/

U međunarodnoj selekciji, koja se sastoji od programa Europolis i programa Zemlja prijatelj, u izboru umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića bit će prikazano 18 ostvarenja odabranih s najvećih svjetskih festivala u Cannesu, Veneciji, Berlinu i Rimu, a sve projekcije bit će hrvatske premijere. Odabrani filmovi iz Međunarodnog programa gostovat će u Art-kinu Croatia u Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama i u zagrebačkim art-kinima Metropolis, Grič i KIC te ljetnom kinu Tuškanac.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg Festivala je Francuska, a osim Jacquotova filma s Diane Kruger u ulozi Marije Antoanete, bit će prikazano još 6 francuskih filmova: kriminalistička drama 'Snjegovi Kilimandžara' (Les neiges du Kilimandjaro) Roberta Guédiguiana, humorna drama 'Sarkozy' (La conquete) Xaviera Durringera, kriminalistička drama 'Žena iz Petog okruga' (La femme du V ème) Pawela Pawlikowskog (s Ethanom Hawkeom i Kristin Scott Thomas u glavnim ulogama), drama 'Noćni izlazak' (L'Age atomique) Helene Klotz (za koju je osvojila nagradu FIPRESCI u programu Panorama Berlinalea), triler 'Drugi svijet' (L'autre monde) Gillesa Marchanda i ljubavni triler 'Osveta' (Desordres) Etiennea Faurea. Bit će prikazana i belgijsko-francuska koprodukcija 'Povratak u mladost' (Quartier lointain) redatelja Sama Garbarskog.    

U programu Europolis Italija će biti zastupljena s tri filma: dramom 'Shun Li i Pjesnik' (Io sono Li) Andree Segrea, u kojoj glavnu mušku ulogu igra Rade Šerbedžija, dramom 'Ovo mora biti pravo mjesto' (This Must be the Place) Paola Sorrentina sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi te filmom 'Italija, voli je ili napusti' (Italy, love it or leave it) redateljskog para Luca Ragazzi – Gustav Hofer. Njemačku kinematografiju predstavlja komedija 'Hotel Lux' Leandera Haußmanna i transrodna ljubavna drama 'Romeos' Sabine Bernardi.

Od britanskih filmova tu je ratna drama 'Koriolan' (Coriolanus), redateljski debi Ralpha Fiennesa, koji će biti prikazan u Areni, te kriminalistički 'Noćni ubojica' (I, Anna) sa Charlotte Rampling, a u režiji njezina sina Barnabyja Southcombea. Od istočnoeuropskih filmova tu su drama 'Vrata' (The Door) mađarskog velikana Istvana Szaboa s Helen Mirren te češka romantična komedija 'Savršeni dani' (I ženy mají sve dny) Alice Nellis.     

Posebnu projekciju imat će restaurirani klasik Gilla Pontecorva 'Bitka za Alžir'. Realizaciju programa pomogli su Francuski institut i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

U sklopu suradnje s Francuskom – zemljom prijateljem Festivala ovogodišnja retrospektiva posvećena je Claudeu Chabrolu, i to s naslovima koji nisu bili prikazivani na recentnim retrospektivama: 'Inspektor Lavardin' (Inspecteur Lavardin) iz 1986, 'Betty' iz 1992, 'Pakao' (L' enfer) iz 1994, 'Cvijet zla' (La fleur du mal) iz 2001. te Chabrolov debi 'Lijepi Serge' (Le beau Serge) iz 1959.

Projekcijama svojih filmova prisustvovat će talijanski redatelj Andrea Segre (Shun Li i Pjesnik), češki producent Rudolf Biermann i glumica Ivana Chylkova (Savršeni dani), talijanski redatelji Gustav Hofer i Luca Ragazzi (Italija, voli je ili napusti), kanadsko-francuski glumac Niels Schneider (Noćni izlazak, Osveta) te francuski redatelj Etienne Faure i glumac Lucien Guignard (Osveta).

O nagradama u Međunarodnom programu odlučivat će žiri, koji će sačinjavati redatelj Milčo Mančevski, glumica Mirjana Karanović te redatelj i glumac Metod Pevec.

Izvor: Pula Film Festival