Preskočite na glavni sadržaj

Uhvati sa mnom ovaj dan/uhvati film!

Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada i udruga Spirit iz Rijeke raspisuju natječaj za filmove za 10. međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/uhvati film! Festival obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Rok prijave je 20. srpanj.
prijava: 20.07.2012
url: http://www.kaoparnas.org.rs
Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine sa ciljem: informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Bitan segment festivala je podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promoviraju svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i utjecaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i zbivanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Uvjeti natječaja:
- tema: Invalidnost;
- trajanje: do 30 minuta;
- najmanje DVD kvaliteta;
- da imaju titlove na srpskom/hrvatskom/bosanskom odnosno na engleskom jeziku.

Uz 2 kopije obavezno dostaviti i:
- popunjen prijavni formular;
- biografiju autora;
- 2 fotografije iz filma.

Filmovi moraju biti poslani najkasnije do 20. 07. 2012. Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na natječaj zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe. Za prikazivanje filmova koji budu odabrani za revijalni i natjecateljski dio, organizatori neće isplaćivati naknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja isječaka iz filmova isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film.

Filmovi koji ispune sve tražene uvjete biti će prikazani u okviru 10. filmskog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film! tijekom rujna 2012. godine u Novom Sadu, odnosno studenog 2012. u Rijeci. Najbolji filmovi biti će nagrađeni plaketama i plasirat će se direktno na Festival europskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu, a u okviru postprodukcije - Filmskog karavana biti će prikazivani u gradovima Srbije i Hrvatske.

Pored nagrada za najbolji scenarij i režiju, stručni žiri će dodjeljivati i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:
- da li/koliko film gledateljima pruža alternativni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
- koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
- koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
- koliko su izbjegnuti stereotipi o invalidnosti?
- koliko film pruža informacija o invalidnosti?

Radove je potrebno poslati (u 2 kopije) poštom sa naznakom Za natječaj na jednu od ovih adresa:
K.A.O. Parnas
Za konkurs na Filmski festival
Alekse Šantića 74/1,
21 000 Novi Sad, Srbija

Udruga Spirit
Za natječaj na Filmski festival
Krešimirova 8
51 000 Rijeka, Hrvatska

Kontakti: uhvatifilm@gmail.com