izložba

Izložba slikara Josipa Škerlja u Rijeci


vrijeme: 08.06.2011. - 30.06.2011.20,00
mjesto: Rijeka; Galerija Bruketa 2, Strossmayerova 1

U Galeriji Bruketa 2 u Rijeci, u srijedu, 8. lipnja, u 20 sati, otvara se izložba dubrovačkog slikara Josipa Škerlja. Novi ciklus slika može se razgledati do 30. lipnja.

Josip Škerlj upotpunjuje svoj bogati slikarski opus naslanjajući ga na nekoliko nedavnih i prethodnih ali, istovremeno, podsjeća i na svoja, dovoljno davna, slikarska ishodišna godišta. Ostajući prepoznatljiv i svoj i dovoljno drugačiji od drugih i ostalih ali i od sebe samog ostavljenog i neprozvanog u dosljednom inzistiranju na vlastitoj slikarskoj poetici, karakteričnim zaigranostima i poeziji koju udahnjuje u svoje slike.

Opsjednutost bojom, žarkim koloritom i , istovremeno, plahošću i 'nježnošću svoga kista' , kao da zaustavlja svoje slikarsko (sve)vrijeme. Nudeći mu tek nove povode slutnji za neograničeni 'rok trajanja'. U kronologiji koja ne iscrpljuje svoje završne tonove. Prilažući revno i sustavno s jednakom strašću, energijom, posvećenošću i emocijama nove slike. U kojima  se zrcali podneblje u kojem crpi svoje obilje. Škerlj tako sve ono, svojim zbirkama poezije, nedorečeno i naznačeno, ovim slikama jasno pokazuje jednako kao što istima ostavlja dovoljno prostora i povoda za stihove koje će ispjevati ili koje je već posložio dok ih je slikao. Jednom. I onda, ohrabrujući se od neodustajanja, još jednom. Sliku novu naslikao. I ne pokušavajući joj smisliti naslov. 

Dok ju je potpisivao. I kada je pred bijelo platno stao. Drugi put. S punim džepovima stihova. Onih iz prve mu zbirke pjesama 'Gole igre'. Od kojih su neke i u ovom ciklusu slika oživjele. Dok je, produžujući đir do ateljea, skupljao jugo na ponti kista. Onda. Kada su ga, na Stradunu, na ure noćne upozoravala sa Gradskog zvonika zvona. Grad se gubio u svojim vedutama. U novoj slici slutili se i On i Ona. Slikar je bio sam. Grad 'vazda' tu. Bila je i Ona. Uvijek snovoplovna. Davor Mojaš

Josip Škerlj je rođen 1941. godine u Dubrovniku. Godine 1965. diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Otona Postružnika. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavi se pedagoškim radom. Osim slikar i pedagog, Josip Škerlj je pjesnik i kroničar Grada. Pjesme i pripovjetke je objavio u desetak knjiga. Do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložaba i bio sudionikom brojnih grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Dubrovniku.

(M.K., 06.06.2011)