Preskočite na glavni sadržaj

Mreža kulturnih centara - kvARTura

Šest zagrebačkih Centara za kulturu okupilo se u projekt kvARTura i zajedno čine Mrežu kulturnih centara. Svaki je Centar za sugrađane kreirao besplatni program, te je tako nastalo šest tematskih programa koji se do kraja godine odvijaju u Centru nositelju programa, ali i u svim ostalim centrima koji su članovi kvARTure. Radionice su besplatne.
vrijeme: 31.05.2012.
url: http://www.facebook.com/kvartura
Takvo je umrežavanje Centara nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u Europsku scenu, pri čemu Centri zadržavaju svoj lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju svoj društveni, umjetnički i kulturni utjecaj.

Namjera je u sljedećoj godini priključiti i druge zagrebačke centre kako bi identitet svakog pojedinog kvarta našao najbolji način da se predstavi kroz određene programe,  dok se u nekom dugoročnom promišljanju, pozivaju i Centri za kulturu drugih gradova da se pridruže kvARTuri sa svojim idejama, sugestijama, programima.

KvARTuru 2012. čine Centar za kulturu Trešnjevka s projektom LICE U'LICE, Kulturni centar Peščenica s projektom PUNOGLAFKA, Centar za kulturu i film August Cesarec s projektom Zagreb na2, Centar mladih Ribnjak s projektom LAND ART, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad sa projektom BOŽIĆNI STUDIO i Centar za kulturu i informacije Maksimir s projektom LICE S PLAKATA.
 
PROJEKTI:
Projekt 'Punoglafka'  pod vodstvom Kulturnog centra Peščenica, sastoji se od glazbeno-scenskog projekta (predstave) na temu neprihvatljivog ponašanja mladih. Predstava po knjizi Damira Trajčevića u režiji Marija Kovača svoju premijeru očekuje u listopadu, a pripreme su već u punom zamahu.
 
LICE U'LICE je projekt Centra za kulturu Trešnjevka u kojemu svaki od Centara organizira radionice fotografije (a nakon toga seriju izložaba u svim Centrima) kroz koje se istražuje određeni dio grada-kvarta.  Uz osvještavanje važnosti arhitektonske baštine i spoznaje o gradskom/kvartovskom okruženju te poticanju aktivnog stava, naglasak  radionice je na boljem upoznavanju grada, skrivenih detalja, sudbina i portreta ljudi koji u gradu žive te prenošenju otkrivenih spoznaja drugima.
 
Ciklus Land-art radionica Centra mladih Ribnjak, podrazumijeva ciklus predavanja i prezentacija na temu Land-arta, odlazak polaznika u prostor prirode i prikupljanje ideja za stvaranje instalacija u tom istom prirodnom okruženju. Rezultati prve radionice na temu „Bicikl“ mogu se vidjeti u Parku Stara Trešnjevka, a sljedeća radionica u koju se možete uključiti očekuje vas već krajem lipnja u parku Ribnjak.
 
Zagreb na2, Centra za kulturu i film August Cesarec je projekt koji različitim tehnikama i načinima izražavanja želi prikazati specifičnosti pojedinog kvarta, zanimljivosti kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Zanima ga koliko sami stanovnici oblikuju, mijenjaju kvart u kojem žive, te postoje li radnički, studentski, građanski kvartovi i sl. S obzirom na specifičnost pojedinog kvarta jadnako kao i specifičnost pojedinog centra za kulturu ovaj će program biti obrađen kroz razne kreativne radionice.
 
Lice s plakata, Centra za kulturu i informacije Maksimir problematizira anonimnost hrvatskih umjetnika, pogotovo onih mlađe generacije, te nedovoljnu prisutnost umjetnosti u svakodnevici Grada Zagreba. Dok muzeji i galerije često zjape prazni, Centri kvARTure će predstaviti po jednog od šest perspektivnih umjetnika mlađe generacije kroz veliki mural, autoportret sa pripadajućim tekstom i cijenom samog rada, na javnoj površini u kvartu u kojem Centar djeluje. U suradnju s Muzejom ulične umjetnosti odabrani su autori: Stipan Tadić, Mario Kolarić, Dunja Janković, Miron Milić, Marina Mesar i Vanja Trobić.
 
Božićni studio, Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad obuhvaća niz likovnih radionica koje razmatraju ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i narodnih običaja s ciljem edukacije djece i mladih kroz raznolike sadržaje u kojima će moći razvijati svoju kreativnost i percepciju. Rezultati radionice bit će kvartovske instalacije/drvca postavljene ispred svih 6 centara za kulturu.
 
Ako stanujete u jednom od ovih kvartova: Maksimir, Peščenica, Medveščak, Trešnjevka, Susedgrad, Črnomerec ili jednostavno želite doći i upoznati neki od njih, javite se odabranom Centru za kulturu ili na kvartura2012@gmail.com i saznajte sve što Vas zanima. Čime su se do sada bavili sudionici radionica LICE U'LICE, Zagreb na2 i Land-art provjerite na našem Facebook profilu  http://www.facebook.com/kvartura.
program događanja kvARTure