Preskočite na glavni sadržaj

kARTographie / Ahlam Lemseffer i Christine Kertz

U zagrebačkoj Galeriji Ulrich, danas, 29. svibnja, s početkom u 18 sati, otvara se zajednička izložba marokanske umjetnice Ahlam Lemseffer i Christine Kertz iz Austrije, pod nazivom 'kARTographie'. Izložba ostaje otvorena do 15. listopada.
vrijeme: 29.05.2012. 18,00
mjesto: Zagreb; Galerija Ulrich, Ilica 40/I
url: http://likum.hr
Slikarica i grafičarka iz zapadne Štajerske Christine Kertz ne poseže za velikim formatima da bi s malo poteza i boje izrekla esencijalno. Njeni radovi, krajnjom redukcijom, izriču bitno. Prikaz prostora, posredovanje subjektivnosti, glede zacrtanog slikarskog prostora, bitna je komponenta njezinog umjetničkog stvaralaštva. Brojne slike nose obilježja njenih putovanja (među brojnim i Maroko). U njima teče, kao izazov, neposredna konfrontacija s ljudima drugih kultura, a povrh svega, s bojama pripadajućih pejzaža. Stršeće forme oslobađaju se u improvizaciji i lepršavosti. Tu počinje 'dimenzija vremena', slijedeća sržna konstanta njenog cjelokupnog umjetničkog stvaralaštva. Polazište njenih radova su trenutačni utisci, utisnuti u određenom trenutku pamćenja, koji se u umjetničkoj izvedbi proširuju u beskonačno.

Životni put Ahlam Lemseffer obilježen je brojnim putovanjima, a nekoliko puta i sama se konfrontirala sa strahotama rata. Svojom umjetnošću želi emocionalno dotaći ljude, a jakim intenzitetom boja i velikim formatima svojih radova ukazuje na sociokulturološke probleme, tako promičući mir i toleranciju. Snažno i intenzitetom boje, ali i profinjenim senzibilitetom, vizualiziraju djela renomirane marokanske umjetnice raskoš boja mediteranskog prostora. U krajnjoj apstrakciji drži se čvrsto svojih snova, koji uvijek tematiziraju prirodu i bilježe njene pojavnosti. Puna emocija, ona govori o svjetlosnoj ljepoti i sjenama svojih domovinskih pejzaža. Ahlam Lemseffer je na stalnom tragu realnosti iza vanjske pojavnosti forme. Edith Risse
 
Christine Kertz rođena u Köflachu, od 1987. se intenzivno bavi slikarstvom, naročito grafikom, akrilikom, miješanim tehnikama i akvarelom. Od 1990. izobrazba, seminari i radionice u Austriji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Argentini. 2007 – 2009 studij na Pedagoškoj višoj školi, Graz 'Estetsko traganje' Umjetničko – kreativna djelatnost 2008, 2010 grafička izobrazba, Centro de Edicion, Buenos Aires / Argentina 2011 IFITRI / Maroko, kao 1. austrijska umjetnica Umjetnost i modna revija 'Premium'. Od 1991. mnogobrojne izložbe u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj. Christine Kertz je potpredsjednica Društva likovnih umjetnika Štajerske i Društva slobodnih međunarodnih umjetnika Napulja.

Ahlam Lemseffer studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu. Sudionica je mnogobrojnih simpozija i umjetničkih radionica po cijelome svijetu. Od 1990. izlagala je u SAD-u, Kanadi, Aziji i Africi. Kuratorica je mnogobrojnih izložbi u Maroku i sudionica 'Konferencije za mir'. Veleposlanica je WPMP u New Yorku. Primila je priznanje za književnost od francuske Akademije znanosti i umjetnosti. Djela joj se nalaze u mnogim kolekcijama Maroka, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Jordana.