nagrada

Nagrada 'Anto Gardaš' Julijani Matanović i Anki Dorić


vrijeme: 20.05.2011.
mjesto: Osijek

'One misle da smo male', roman književnice Julijane Matanović i liječnice Anke Dorić, najbolji je roman ili knjiga pripovijedaka za djecu i mladež 2010. godine u Hrvatskoj, i dobitnik književne nagrade 'Anto Gardaš', koja je 20. svibnja 2011. godine peti put dodijeljena u Osijeku. 
 
Tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu Tito Bilopavlović, Branka Primorac i Stjepan Tomaš su nakon što su pročitali 19 proznih književnih djela za djecu i mladež jednoglasno odlučili nagradu dodijeliti dvjema autoricama, poznatoj hrvatskoj književnici Julijani Matanović i dr. Anki Dorić. Uvjet natječaja bio je da su djela napisana na hrvatskom jeziku  i objavljena prvi put. Stjepan Tomaš tom je prigodom istaknuo da hrvatske književnike raduje te da su zahvalni svima koji već pet godina podupiru i vraćaju vjeru u istinsku književnu riječ, posebice mladima kojima je to najpotrebnije.

- Za ovaj književni uradak odlučili smo se stoga što se radi o urbanoj, suvremenoj priči koja je obrađena profiliranim književnim jezikom i elegantnim rečenicama koje se spajaju u duhovito, ali i edukativno djelo – kazao je Tomaš.

Roman 'One misle da smo male' obiteljska je priča urbane 15-godišnje djevojčice Matije, napisana u prvom licu, a u romanu se odvijaju dvije paralelne radnje. Matijini školski dani isprepliću se s obiteljskim životom nad kojim se u jednom trenutku nadvio tamni oblak majčine bolesti, karcinom vrata maternice. Zaseban dodatak koji čini četvrtinu knjige potpisala je dr. Anka Dorić, poznata stručnjakinja za HPV, a to je ujedno i edukativan sadržaj.

Nagradu koja nosi ime jednog od najistaknutijih klasika dječje književnosti organiziralo je i utemeljilo Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska pošta i Grad Osijek. 

(D.H.F., 24.05.2011)