Preskočite na glavni sadržaj

Vikend Hrvatske kinoteke: Program industrijskog filma

U kinu 'Tuškanac' će se održati još jedan Vikend Hrvatske kinoteke, 18. i 19. svibnja, a ovoga puta u fokusu je industrijski film. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 18.05.2012.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr

'Hrvatskoj kinoteci u posljednjih je trideset godina temeljem zakonske obaveze i pohranom predana i velika količina namjenskih filmova nastalih unutar različitih industrijskih sektora. Ta građa zanimljiv je dokumentarni materijal jer vrlo često nije isključivo fokusirana na pojedine postupke ili tehničke detalje vezane za samu proizvodnju, nego zapravo dokumentira život šire zajednice, odnos društva prema samoj industriji, prema okolišu i pojedincu. Posebna zanimljivost filmova iz ovog fonda je da su neki od njih djela renomiranih filmskih djelatnika (na programu su radovi Rudolfa Sremeca, Frane Vodopiveca i Zvonimira Berkovića, a u fondu čuvamo i filmove Kreše Golika, Nikole Tanhofera i mnogih drugih autora) od kojih su mnogi kontinuirano radili i namjenske filmove.

Oba programa koja ćemo gledati u petak imaju za temu proces industrijalizacije. Prvi film 'Straža' predstavlja razvoj staklarske industrije u Humu na Sutli koja će posljedično potaknuti razvoj cijeloga kraja. Drugi program sastavljen je od naslova koji govore o razvoju nekoliko različitih industrijskih sektora: drvne, građevinske i kemijske industrije, te gradnji hidroelektrana. Prvi subotnji program je o samoj industrijskoj proizvodnji; neki od naslova isključivo dokumentiraju industrijske procese, a drugi su zabavna, a istovremeno i učinkovita reklama proizvoda. Posljednji program posvećen je industrijskim divovima poput Ine, Rade Končara i Montera koji u tom trenutku slave nekoliko desetljeća postojanja, pa se kroz filmove daje pregled učinjenoga, govori o tadašnjem stanju i planovima za budući razvoj.

Većina filmova iz toga fonda nije u dobrom tehničkom stanju što je posljedica općenitoga odnosa prema namjenskom (a osobito promidžbenom) filmu koji se uglavnom ne smatra vrijednim dugotrajna čuvanja. Do dolaska u spremišta Hrvatske kinoteke ovi filmovi nisu čuvani u primjerenim uvjetima, pa su njihovom pohranom samo zaustavljeni već započeti procesi razgradnje. Drugi je problem to što se namjenski industrijski filmovi vrlo rijetko restauriraju. Vlasnici samih filmova uglavnom nisu spremni uložiti u njihovu restauraciju, a državi su naravno prioritet umjetnički i općenito nenamjenski filmovi. Neki će naslovi namjenskog industrijskog filma ipak biti uvršteni u projekt restauracije ukoliko se prepozna da im prijeti potpuno uništenje, a pritom se smatra da imaju određenu umjetničku vrijednost. U programu tako prikazujemo i dva restaurirana naslova: 'Dozvane vode' i 'Fasade na pragu grada'.' (Lucija Zore, Hrvatska kinoteka)

Program industrijskog filma:

Petak, 18. svibnja, 18:00h
tema : Industrijalizacija
Straža, Željko Belić, 1980. (47 min)

Petak, 18. svibnja, 20:00h
tema : Industrijalizacija

Za vlastite proizvode, Fedor Škubonja, 1958. (15 min)
Plantažne šume, Rudolf Sremec, 1960. (13 min)
Dozvane vode, Frano Vodopivec,1960. (13 min)
Fasade na pragu grada, Frano Vodopivec,1960. (12 min)
Petrokemija na Krku, Rudolf Sremec (8 min)

Subota, 19. svibnja, 18:00h
tema : Proizvodnja

Tragom šume, Frano Vodopivec, 1961. (12 min)
Što je motorno ulje, Zvonimir Berković, (14 min)
Zagrebački duhanski put, Srećko Weygand, 1963. (12 min)
Salonit Dalmacijacement Split, Aleksandar F. Stasenko, 1978. (13 min)

Subota, 19. svibnja, 20:00h
tema : Proizvodnja - divovi

Monter, Joja Remenar, 1967. (11 min)
Jubilej, Rudolf Sremec, 1978. (19 min)
Rade Končar – trideset godina razvoja, (23 min)