Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Tužni Tropi' u Galeriji Karas

U srijedu, 25. travnja, s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Karas, performansom 'Performance Sem-Título' brazilske umjetnice Gabriele Murebo, otvara se izložba 'Tužni Tropi'. Izložba ostaje otvorena do 2. svibnja.
vrijeme: 25.04.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Karsa, Praška 4
url: http://www.hdlu.hr
'Numa terra radiosa, vive um povo triste.' (U blistavoj zemlji, žive tužni ljudi) / Paulo Prado, Retrato do Brasil (1928, Slika Brazila)

Tristes Tropiques (Tužni tropi) je naslov najvažnijeg djela francuskog antropologa i filozofa Claude Lévi-Straussa, koje je prvi put izdano 1955. godine, a koje se odnosi na njegov posjet Brazilu. Dati ovaj naziv izložbi queer umjetnosti je više izazov, nego što je posveta. S obzirom na to da je bio osnivač strukturalizma, njegova razmišljanja o binarizmu, koja se odnose i na spol, što se kosi s velikim brojem identiteta koju predlaže queer teorija.


Uz to, nitko ne zna zbog čega je Levi-Strauss smatrao da su tropi tužni. Možda je ova enigma imala smisla u preispitivanju stereotipne ideje da su tropi vesela mjesta. A i proslavi desete godišnjice Queer Zagreba pristaje izložba koja predstavlja izazov ustaljenom mišljenju o zemlji, naciji, predstavljanju i umjetničkoj simboličkoj apstrakciji, jer je upravo to bila namjera i postignuće ovog festivala u svakoj od tih deset godina.

Izložbu otvara Performance Sem-Título (Performans bez naziva) Gabriele Mureb (iz Rio de Janeira) u kojem se umjetnica stavlja u situaciju iz koje ne može pobjeći. I iako je toga svjesna, ona nastavlja pokušavati, i pokušavati, sve dok se ne izmori - ili dok se nešto ne razbije.

Instalacija Erosões de luz… (Erozije svjetla…) Raquel Versieux (iz Belo Horizontea) propituje našu sposobnost shvaćanja socijalnih problema čak i u slučaju da nas točka koja nestaje odvede negdje drugdje. Isabel Ramil (iz Porto Alegrea) govori o vlastitim queer osjećajima i samoći vukući paralele s Winnie, likom iz drame Sretni dani Samuela Becketta. Uz brazilski program, hrvatski konceptualni umjetnik Željko Zorica predstavit će vlastito viđenje civilizacija pomoću fotografske instalacije.

Ono što je zajedničko svim ovim radovima jest njihov suptilan pristup temama i/ili situacijama koje su zajedničke mnogim queer osobama, te kako se to prevodi u fluid općih kategorija i govori o subjektivnostima koja imaju sjecišta s queer stavovima i okolnostima. Čak i ako su ponekad razmještena. André von Ah