Preskočite na glavni sadržaj

Mladi i znanost: mediji pod povećalom (travanj 2012.)

U utorak, 24. travnja, od 18 sati, u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu, u sklopu ciklusa Mladi i znanost: mediji pod povećalom, predstavit će se Lana Ciboci s izlaganjem Afera 'indeks' - u središtu pozornosti medija i javnosti, te Tamara Opačić koja će izlagati na temu Izvještavanje o manifestaciji 'Zagreb Pride' u hrvatskim dnevnim novinama 2002-2009. 
vrijeme: 24.04.2012. u 18 sati
mjesto: Zagreb, Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
url: http://www.matica.hr
 
•  Lana Ciboci: Afera 'Index' - u središtu pozornosti medija i javnosti
   (mentor doc. dr. sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji, Zagreb)
 
Početak pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju označio je i početak otkrivanja brojnih korupcijskih afera u Hrvatskoj. Jedna od njih je i afera Indeks koja je 2008. godine uzdrmala čitav visokoškolski sustav Republike Hrvatske. Gotovo dvije godine je  afera Indeks bila u središtu pozornosti medija i javnosti pri čemu je medijskim izvještavanjem došlo do povrede ugleda i časti brojnih osoba. Zbog neprimjerenog načina izvještavanja, medijima su upućivane brojne kritike, kako od samih osumnjičenih sveučilišnih nastavnika, njihovih odvjetnika, djelatnika fakulteta i Sveučilišta tako i od brojnih političara i državnog vrha. Ovim je radom, metodom analize sadržaja najčitanijih dnevnih novina Večernjeg lista i Jutarnjeg lista, analizirano jesu li sve te kritike bile zaista opravdane. Rezultati su pokazali kako današnji mediji sve više preuzimaju ulogu sudbene vlasti i krše osnovna ljudska prava poput prava na poštivanje ugleda i časti.

•  Tamara Opačić: Izvještavanje o manifestaciji 'Zagreb Pride' u hrvatskim dnevnim novinama 2002-2009.
   (mentor doc. dr. sc. Igor Kanižaj, Fakultet političkih znanosti, Zagreb)

Nakon deset godina kontinuiranog održavanja, hrvatska Povorka ponosa je uz slovensku ostala jedina manifestacija takvog karaktera koja se održava na prostoru bivše Jugoslavije. Kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji javno objavljeno sustavno istraživanje koje analizira izvještavanje o manifestaciji Zagreb Pride, ovaj rad po prvi put odgovara na neka od sljedećih pitanja: Kako i koliko mediji izvještavaju o Zagreb Prideu? Kako mediji prikazuju poruke i zahtjeve LGBTIQ zajednice?  Koliko su mediji utjecali na promjenu slike o LGBTIQ osobama u javnosti?  Zašto se Zagreb Pride gotovo uvijek pojavljuje na naslovnicama novina uz provokativnu opremu? Obraćaju li mediji više pozornosti na to kako LGBTIQ zajednica izgleda nego li na ono za što se bori? Jesu li novinari i urednici dovoljno upoznati s adekvatnom terminologijom i identitetima o kojima izvještavaju?