Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Balkanska ekspedicija započeo u Zagrebu

U okviru paneuropskog projekta 'Corners' u nedjelju, 15. travnja, u Zagrebu je počela Balkanska ekspedicija s trideset umjetnika i istraživača iz sedam europskih zemalja, koji će do 29. travnja, kada dolaze u Rijeku, posljednju postaju svog putovanja, tražiti priče i inspiraciju za svoj rad.
vrijeme: 15.04.2012.
url: http://cornersofeurope.org
Sudionici te ekspedicije, koja se bavi legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama, obići će Zagreb, Jasenovac, Užice, Sirogojno, Prizren, albanski grad Shkoder, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta tog dijela Europe.

Ta umjetničko-istraživačka ekspedicija okupit će umjetnike iz Slovenije, Srbije, Švedske, Poljske, Sjeverne Irske i Velike Britanije, a iz Hrvatske sudjeluju multimedijalni umjetnik Davor Sanvinčenti, dramaturginja Ivana Ivković, konceptualni umjetnik Siniša Labrović, istraživačica izvedbenih umjetnosti Una Bauer i multimedijalni umjetnik Željko Zorica.

Svako mjesto na putu svojevrsna je stanica na kojoj će predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče s domaćinima.

Grupne umjetničke intervencije u javnom prostoru održat će se u Užicu (18. travnja), Cetinju (23. travnja) i Mostaru (27. travnja). Tamo će, na stajalištima autobusa i vlakova te trgovima kao mjestima susreta i presijecanja putova, čekanja i iščekivanja, sudionici privremeno unijeti novu dimenziju, komunicirajući međusobno, s okupljenom publikom i slučajnim prolaznicima.

U Prizrenu će se 20. travnja voditi diskusija o kulturnoj politici, međunarodnoj suradnji i nezavisnoj sceni, u Cetinju će se 23. travnja raspravljati o umjetnosti i kulturi kao nosiocima urbanog razvoja, a ekspedicija završava u Rijeci 29. travnja otvorenim razgovorom o položaju balkanskih umjetnika u Europi. Održat će se i niz susreta s lokalnim aktivistima, umjetnicima, angažiranim građanima, organizacijama i institucijama.

Organizatori ekspedicije su slovenska neprofitna organizacija 'Exodos', riječka udruga 'Drugo more' i zagrebačka 'Pogon'. Oni ističu kako je cilj projekta mijenjati perspektivu stavljajući periferiju u središte, 'da nevidljivo postane vidljivo', te istražiti mnogima nepoznata područja daleka od kulturnih, političkih i ekonomskih središta Europe.

Balkanska ekspedicija zamišljena je kao proces istraživanja i razvoja te priprema za iduću fazu projekta 'Corners' (uglovi), kada će se razviti, koproducirati i distribuirati niz novih umjetničkih radova nadahnutih pričama s 'uglova' Europe.

Dosad su održane Sjeverna ekspedicija (Norveška i Švedska) i Kavkaska ekspedicija (Turska, Gruzija i Azerbejdžan), a u kolovozu će se u sklopu Istočne ekspedicije istraživati granična područja Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske oblasti.

Projekt 'Corners' podupiru Program Kultura Europske unije, Švedski institut, slovensko i hrvatsko ministarstvo kulture, gradovi Zagreb i Ljubljana, Vijeće za umjetnost Sjeverne Irske i drugi.
(Hina)