Preskočite na glavni sadržaj

Prvi festival neovisnih kazališta u Opatiji

Prvi festival neovisnih kazališta u Opatiji
Prvi hrvatski festival neovisnih kazališta FEN održat će se u Opatiji od 17. do 22. travnja, a sudjelovat će 13 kazališta. Organizator je Ustanova za organizaciju, promidžbu i posredovanje u kulturi Festival Opatija.
vrijeme: 17.04.2012.
mjesto: Opatija
url: http://www.festivalopatija.hr
Na natječaj za sudjelovanje na festivalu prijavila su se 34 kazališta a predstave će se igrati u umjetničkom paviljonu 'Juraj Šporer' i hotelu 'Bristol' u Opatiji, izvijestila je Rajna Miloš, ravnateljica ustanove Festival Opatija, organizatora FEN-a. Miloš je kazala da bi na festivalu bilo više predstava da to omogućuju dostupna financijska sredstva te tehničke mogućnosti, s obzirom na to da Opatija nema odgovarajuću dvoranu.
 
Među predstavama je pet za djecu, a usporedno s festivalom održat će se tri radionice i tri okrugla stola na temu stanja i položaja nezavisne kazališne scene u Hrvatskoj.

Vitomira Ločar, jedna od utemeljiteljica Mreže neovisnih kazališta i osnivačica zagrebačkog kazališta Mala scena, navela je da ova mreža okuplja 21 kazalište te ukazala na vrijednost neovisne scena rekavši da je od 114 profesionalnih kazališta u zemlji čak 85 neovisnih.

Unatoč tome, kazala je, ta kazališta imaju vrlo slab pristup financijama i nije prepoznato njihovo značenje za razvoj kulture. Prednost neovisnih kazališta je u tome što su vrlo pokretljiva, imaju veliku mogućnost prilagodbe na različite prostore te pokrivaju sve žanrove i djeluju za sve uzraste, rekla je.

Na programu Festivala su 'Stilske vježbe' kazališta Planet Art, 'Prozor u dvorište' Lutkarskog studia Kvak, 'Nemereš pobjeć od nedjelje' Ludens teatra, 'Ružičasta sanjarica' kazališta Mala scena, 'Muški-ženski/Ženske-muške' MUO Bacači sjenki.
 
Usto, odigrat će se predstave 'Terapija' teatra Rugantino, 'Basne' kazališta Smješko, 'Blago' kazališta Tvornica lutaka, 'Tko je ovdje lud!' kazališta Planet art, 'Picasso' Playdrame, 'Priča o vodi' kazališta UO Actlab i Mala scena, 'Projekt: 12/2' Stvaralačke mreže Zebra i 'Art' Aplauz teatra.
(Hina)