Preskočite na glavni sadržaj

Kulturna i kognitivna dimenzija inovacije - poziv

Časopis Mind & Society - Cognitive Studies in Economics and Social Sciences objavljuje poziv za sudjelovanje u novom broju, na temu Kulturna i kognitivna dimenzija inovacije, čija se objava planira u drugoj polovici 2012. godine. Prijave se primaju do 31. svibnja.
prijava: 31.05.2012
mjesto: Stockholm, Sweden
url: http://www.curatorspiece.net
Urednici ovog broja su Petra Ahrweiler (University College Dublin) i Riccardo Viale (glavni urednik, Mind & Society).

Ovo posebno izdanje bavi se kognitivnim i društvenim promjenama u inovacijama koje su upravo počele, a koje će imati snažan utjecaj na budućnost. Kontinuirano povećanje proizvoda i usluga s osobitom simboličnom ili estetskom vrijednošću može se promatrati u stvaranju ekonomske vrijednosti, istodobno sa snažnim rastom zapošljavanja u usporedbi s drugim ekonomskim sektorima.

Kreativne industrije definiraju se kao kombinacija klasičnih 'kulturnih industrija' kao što su umjetnost, arhitektura, dizajn, glazba, film i književnost, s 'novim' kreativnim industrijama kao što su oglašavanje i software / igrice/ multimedija.

Cilj posebnog izdanja časopisa Mind & Society je analizirati kognitivne i socijalne dimenzije kreativnosti i inovacije. Prilozi bi se trebali fokusirati na kulturne resurse stvaranja ekonomske vrijednosti koja dolazi iz znanosti, umjetnosti i kreativnih industrija, s posebnim naglaskom na nove digitalne tehnologije u nastajanju.

Teme:
- društvene vrijednosti, kreativnost i inovacija;
- kognitivna antropologija inovacije;
- kognitivni modeli kreativnosti i inovacije;
- organizacijsko učenje i inovacija;
- obrazovanje, kreativnost i inovacija.

Podteme:
- rezoniranje tehnološke i netehnološke kreativnosti bazirano na modelu: neuroznanstveni podaci rješavanja problema i kreativnosti;
- indukcija, dedukcija i abdukcija u kreativnom mišljenju;
- konekcijski modeli kreativnosti i inovacije.

Svi prijavljeni radovi podliježu strogoj selekciji, koja uključuje analitički pregled glavnog urednika te minimalno dvije anonimne recenzije. Autori trebaju priložiti izvorne radovi koji nisu u postupku objave u drugim časopisima.

Radovi ne bi smjeli biti duži od 28000 znakova (s prazninama), uključujući popis literature, slike i tablice. Svaka slika ili tablica može odgovarati otprilike 250 – 300 riječi. Duži tekstovi prihvaćaju se samo uz posebno odobrenje glavnog urednika. Nije potrebno unaprijed poslati sažetak, no zbog organizacijskih razloge mole se kandidati da do 20. travnja jave ukoliko će prijaviti radove. Bilo bi dobro ukoliko bi mogli poslati naslov i 3-4 rečenice.

Slike i tablice moraju se uključiti u tekst. Potrebno je priložiti i sažetak od 100 – 150 riječi, te 5 -6 ključnih riječi. Uz citate potrebno je navesti ime i godinu u okruglim zagradama, a popis literature slaže se abecedno, po prezimenu autora. Radove poslati na: mindsoc@fondazionerosselli.it

Časopis objavljuje tekstove na engleksom jeziku. Obzirom da tekstovi podliježu anonimnoj recenziji, autori trebaju priložiti:
- teskt u kojem se ne spominju ime i zanimanje autora, niti unutar teksta, niti na naslovnoj strani, a mjesta na kojima autori citiraju sami sebe trebaju ostati prazna ili ih treba izbjeći;
- svi podaci o autoru prilažu se kao poseban dokument.

Više