Preskočite na glavni sadržaj

Mostar Sevdah Reunion u Tvornici kulture

U srijedu, 28. ožujka, s početkom u 21 sat, u Velikom Pogonu Tvornice kulture, održati će se koncert balkanskog etno sastava Mostar Sevdah Reunion.
vrijeme: 28.03.2012. 21,00
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture, Šubićeva 2/Ljudevita Posavskog 1
url: http://www.tvornicakulture.com
Svoj umjetnički izraz su pronašli u izvođenju i interpretaciji sevdalinki i romske muzike kroz suvremena aranžmanska rješenja.

Prvi album koji su izdali 1999. godine sa glavnim vokalom Ilijazom Delićem i specijalnom gošćom na albumu – kraljicom romske muzike – Esmom Redžepovom, doživio je veliki uspjeh i očarao domaće i internacionalne slušatelje i kritičare. Iste godine je bio nominiran  za 'Nagradu njemačkih izdavačkih kritičara' ('Preis der deutschen Schallplattenkritik') u kategoriji najboljeg folk izdanja.
 
Sastav čine Ilijaz Delić (vokal), Nedeljko Kovačević - Nedžo (violina i vokal), Sead Avdić (bubnjevi i udaraljke), Mustafa Behmen - Mujo (gitara), Muris Varajić (gitara i vokal), Suad Pašić (klarinet i saksofon), Muhamed Pašić (bas gitara) i Nermin Drakovac (harmonika).
 
Mostar Sevdah Reunion imao je nastupe širom svijeta, a koncerte su održavali u poznatim kazališnim prostorima i koncertnim dvoranama. Međutim kao najdraže nastupe izdvajaju nastup u Londonu u dvorani Queen Elizabeth Hall, (2002 god.) kao i poziv da budu gosti B.B.Kinga na specijalnoj večeri 'Blues Around the World' gdje su nastupali zajedno sa najvećim imenima bluesa, Van Morrisonom, Bill Wymanom, Keb Moom, Marva Wrightom.


Nastupili su na brojnim festivalima: amsterdamskom 'Roots festivalu', belgijskom 'Sfinks festivalu', njemačkom 'Stimmen-Lorach', na 'World Music Festivalu' u Španjolskoj, te na prestižnom 'Nica Jazz festivalu' i još mnogim, mnogim drugim.

'Balkanski bluzeri' kako su ih od milja prozvali world music kritičari, kažu kako su njihovi koncerti imaju 'that something' te su vokala Ilijaza Delića usporedili sa Frank Sinatrom. A ako njih pitate najveći kompliment im je usporedba sa svjetski poznatim etno sastavom 'Buena Vista Social Club'.
 
Medijska kuća BBC ih je odabrala za snimanje svog dokumentarnog filma 'The Bridge of Bosnian Blues ili Sevdah: The Bridge That Survived'. Film je rađen dvije godine, na različitim lokacijama po svijetu, traje 60 minuta i premijerno je prikazan 2005. godine. u Londonu.