Preskočite na glavni sadržaj

'Proces protokol s ljubavlju za Dom mladih Split'

Predstava 'Proces protokol s ljubavlju za Dom mladih Split', u izvedbi Fraktal Falus Teatra (FFT), održat će se na sceni Amfiteatra u Domu mladih, 25. ožujka, s početkom u 21 sat. 'Proces protokol' je predstava koja se bavi problematikom nezavisne/sub/urbane kulture i drugim problemima društva obrađujući temu birokracije.
vrijeme: 25.03.2012. 21 h
mjesto: Split; Dom mladih
url: http://www.xontakt.org/

Proces protokol Split daje izravan apel gradskoj vlasti i informira širu javnost o situaciji nikad završenog Doma mladih, centar nezavisne kulture u Splitu i naglašava njegovo hitno dovršenje za boljitak i kulturni razvoj nezavisne scene i kulture općenito. Nezavisna scena zahtjeva pravo na dostojanstveni rad, razvoj i budućnost.

Fenomen nezavisne kulture nastao je u devedesetima kada pridjev 'alternativno' biva zamijenjen sa 'nezavisnim'. Alternativa je svoju značajnu pojavnost dobila zahvaljujući tadašnjim izletima kreativnih direktora i vođa državnih i javnih ustanovama bivše države i države na prijelazu iz jednog ideološkog sistema u drugi. U novoj državi zamijenjena je modelom širenja modela neprofitnih organizacija – udruga, svrstavajući ih na samo dno hijerarhije državnog aparata. Nezavisni pojedinci čije aktivnosti ne mogu pripadati izravnom djelovanju javnih ustanova s tim su dobili zahvalnu infrastrukturu koja će im, osim malih iznosa koje dobiju preko natječaja, povećati medijsku vidljivost i društveni odaziv, te koji će kroz svoje aktivnosti izazivati radikalne promjene. Kako bi pojedinci i udruženja mogli prisustvovati i djelovati u tom 'nezavisnom' procjepu i raznim pukotinama sistema koje daju nadu za komunikaciju i akcije koje održavaju ljudsku težnju za slobodom i samorealizacijom, unaprijed pomičući granice društva u kojemu djelujemo, svjesni smo da takvo djelovanje zahtijeva određeni prostor i vrijeme kojim ispuniti tu vrstu angažmana. Neophodno je da gradske vlasti osiguraju vrstu 'servisa' koji će služiti tim akcijama, umjetnicima, ostalim pojedincima i udrugama.

Dom mladih u Splitu je izgrađen 1979. i nije nikad završen upravo zbog nemara politika gradske uprave. Centar Dom mladih je sjecište nezavisne suvremene izvedbene umjetnosti, slobodnih penjača, skejtera, plesnih klubova, suvremene plesne scene, glazbene underground scene, nezavisne kinomatografije.

Izvor: Hrvoje Cokarić i Nela Sisarić